Tag børnene med i køkkenet med børnevenlige opskrifter

Når det kommer til kagebagning med børnene, er der to altoverskyggende motivationsfaktorer; det skal være et sjovt projekt, og de skal have lov til at have ansvar.

Mange børn er visuelt stimuleret. Derfor er det en god idé at have et billede af den kage, I skal bage. Børnekagen må meget gerne have et skævt udtryk eller give mulighed for fri leg med pynten.

I vores udvalg af børnekager finder du opskrifter, som er børnevenlige enten, fordi de er nemme og hurtige, så det er til at uddelegere meget ansvar. Eller kageopskrifter, der er målrettet børnene pga. deres visuelle udtryk. Fælles for alle vores børnekager er, at smagen er elsket af både børn og voksne.

Opskrifter for børn

Tag børnene med i køkkenet og lav børnekager

En hyggedag i køkkenet kan føre mange gode ting med sig. Når I står og hygger jer med at lave kage, glider snakken nemmere, og de samtaler, som kan være svære, eller som ofte forsvinder i hverdagens stress og jag, kan opstå helt naturligt. Disse køkkensamtaler kan være guld værd i en fortravlet hverdag. At have børn med i køkkenet til at lave børnekager og børnelagkager kan være super sjovt og hyggeligt, men det kræver også lidt ekstra planlægning og tålmodighed.

Derudover vil børn lære både overblik og samarbejde af at deltage i kagebagningen. Disse evner kommer efterhånden, som barnet får erfaring med bagning, men de vil også kunne bruges i andre aspekter af barnets liv.

Der er selvfølgelig forskel på børn og deres evner i køkkenet, men uanset dine børns forudsætninger, kan en hyggedag i køkkenet – med børnekage som resultat – let blive en succes, og med vores tips, gode råd og børnevenlige opskrifter kan du også få overskud til at nyde det.

Se også vores tips til fødselsdagskage til børnefødselsdagen her. Her får du også inspiration til at tage børnene med i køkkenet, når fødselsdagskagen skal bages.

Små Farverige Kager

Sådan får du børnene med i køkkenet, når I skal bage

Når det kommer til kagebagning, er der to altoverskyggende motivationsfaktorer til at få børnene med i køkkenet; det skal være et sjovt projekt, og de skal have lov til at have ansvar.

Mange børn er visuelt stimuleret. Derfor er det en god idé at have et billede af den kage, I skal bage. Kagen må meget gerne have et skævt udtryk eller give mulighed for fri leg med pynten.

Ballon Popcakes

Giv plads til børnene

Når I først er i gang, er det vigtigt, at børnene får lov til at få ansvar for dele af kagen. Giv barnet medbestemmelse f.eks. i forhold til smag, pynt og anretning.

Når du har børnene med i køkkenet, er det også vigtigt, at du har god tålmodighed i hele processen og pakker drømmen om ”den perfekte Instagram-kage” væk.

Børnene vil sikkert elske at være med, men det skal ikke blive en forjaget proces, hvor de ikke kan leve op til dine forventninger.

Derfor er det også en god idé at tage børnene med i køkkenet i en weekend eller på en fridag, hvor I har ekstra god tid til at bage og pynte, og måske en anledning til at børnene kan servere og vise deres færdige kage frem.

Børnekager Familie

Gør køkkentid til hyggetid

For mange er køkkenarbejdet blevet en pligt og hyggetid foregår i sofaen foran TV-et, men hvad med at gøre køkkentid til hyggetid?

Det kan du f.eks. gøre ved at tage oprydningen, så dine børn primært oplever glæden ved bagning. De sure pligter kan de altid lære senere.

Du kan også lade børnene gå til og fra, hvis koncentrationen ikke holder til en hel kage. På den måde bliver det ikke en sur pligt for børnene, når de skal kæmpe sig igennem sidste halvdel af kagebagningen. De fleste børn vil dog gerne komme tilbage, når kagen skal pyntes.

Børnekager På Køkkenbordet

Forholdsregler når der er børn i køkkenet

Når du tager børnene med i køkkenet, er der naturligvis nogle forholdsregler, som du bør tage.

Først og fremmest skal køkkenet børnesikres, dvs. at skarpe knive, maskiner, ledninger og lignende skal rykkes ud af barnets rækkevidde, så de ikke kan komme til skade, hvis du fjerner din opmærksomhed i et øjeblik.

Det er også en god idé at lære dine børn, at ovnen og komfuret er varme, at de ikke må stikke fingrene ned i røreskålen, mens der piskes osv…

Afhængig af børnenes alder, er det ikke sikkert, at de forstår konsekvenserne med det samme, men det er alligevel en god idé at skabe en god køkkenrutine fra starten.

Når børnene skal have ansvar i køkkenet, er det vigtigt, at de får tildelt opgaver, som passer til deres alder og modenhed. Alle børn er forskellige, og som forældre ved du bedst selv, hvad dit barn kan klare.

Op til 3 år: Helt små børn kan kigge på og få smagsprøver hen ad vejen. Efterhånden som de bliver lidt ældre, kan du lade dem skylle frugt under hanen, røre gær ud i vand, smuldre smør og mel til mørdej osv. Ellers kan du vælge at følge nedenstående retningslinjer for, hvornår børn kan lave hvad i køkkenet.

3-7 år: Lidt ældre børn kan forme boller, pensle med æg, piske med et piskeris og måske håndmikser, slå æg ud og måle ingredienser af.

7-11 år: De ældre børn kan rulle dej ud med en kagerulle, stege pandekager, skrælle frugt, dele æg i blommer og hvider og følge en opskrift under lidt opsyn.

Hurtiglavet Kagepige

Nemme opskrifter på børnevenlige kager og lagkager

Når det kommer til at vælge opskrifter på børnevenlige kager, kan du med fordel fokusere på udseende og pyntningen af kagen fremfor smag.

Det er de færreste børn, der går op i, om de bager en drømmekage eller chokoladekage, men de synes, at det er vildt sjovt at pynte den.

Så vælg en kageopskrift som ikke er så teknisk krævende, men hvor ungerne kan give den gas med pynten.

Lækre Cupcakes Med Cremede Toppe

Børnevenlige cupcakes med cremede toppe

Denne opskrift på cupcakes er nem at lave, hvilket gør opskriften særlig børnevenlig. De små cupcakes er lavet af en vaniljedej, som er hurtig at røre sammen og bage, så den sjove del af bagningen kan begynde: pyntningen!

Børn i alle aldre kan være med til at lave både dej og smørcreme, og bagefter kan du slippe dem løs med forskellige tyller til smørcremen og lade dem pynte de små cupcakes med krymmel og støv.

Kransekage Formet Som Tal Og Bogstaver 07

Lav børnekransekage og form den som tal eller bogstaver

Med denne opskrift på tal- og bogstavekransekage kan du lave lige det tal, bogstav, eller den figur, du og dit barn har lyst til. Slip fantasien løs og lad barnet vælge, hvilken facon kagen skal have, så kan det da kun blive et hit!
Kransekage er en super nem og hurtig kage at lave, og derfor er den rigtig børnevenlig.

Når kagen er bagt, kan du lade dit barn pynte kagen med chokoladecreme, spiselige blomster, marcipanfigurer eller hvad I nu kan finde på.

Halloween Romkugler

Lad børnene lave nemme romkugler til klassen

Det er vores erfaring, at børn elsker at vise de ting frem, som de selv har lavet. Så hvis jeres institutions sukkerpolitik tillader det, gælder det  bare om at finde en nem opskrift på romkugler eller trøfler, næste gang dit barn skal dele noget ud i klassen eller børnehaven.

Så kan du og dit barn rigtig hygge jer med at trille romkugler og rulle dem i lige det krymmel, I bedst kan lide og evt. pynte dem som edderkopper.

Tip: Du kan udelade romessensen, hvis du vil gøre smagen lidt mere børnevenlig.

Børnenes Lagkage Med Marcipan

Lav den skønneste børnelagkage med marcipan

Mange børn elsker lagkage og er dine blandt dem, må I prøve at lave denne lækre børnelagkage med marcipan.

Lagkagen er lavet af færdiglavede lagkagebunde, som gør den børnevenlig at lave. Dertil har lagkagen en mild og børnevenlig smag.

Lad dit barn være med, når lagkagen skal samles, og lad evt. dit barn vælge, hvilken slags frugt I bruger.

Børnelagkagen overtrækkes med den skønneste marcipan og pyntes med små lyserøde hjerter og marcipanroser. Her kan det være lidt svært for børn at være med, men prøv at give dem plads til pyntningen alligevel.

Afhængig af dit barns alder og bageevner kan du lade det udforme de små røde marcipanroser i midten af lagkagen ved at følge denne guide til nemme marcipanroser.

Og husk! Lagkagen smager lige skønt, selvom marcipanroserne skulle blive lidt skæve.

Tip! Har du drenge med i køkkenet, kan I farve marcipanen blå og i stedet lave de fineste små blå marcipanroser.