Den festlige kransekage

Kransekage er en traditionel kage, der især spises til festlige stunder, og når noget skal fejres. Selvom mange forbinder kransekage med nytårsaften, nydes den også til konfirmationer, bryllupper, studenterfester og andre festlige begivenheder, der skal fejres.

Den klassiske kransekage smager skønt og er nem at lave, men den traditionelle kransekage kan også sagtens piftes op med hyldeblomst, lakrids eller friske sommerbær.

Find inspiration til både den klassiske kransekage og kransekage med et tvist i vores opskrifter herunder.

Opskrifter på kransekage

Hvad er kransekage?

En kransekage er en kage, der består af marcipan, sukker og æggehvider.

I Danmark har vi tradition for at nyde et stykke kransekage nytårsaften, hvor den serveres ved årsskiftet kl. 00:00 med et glas bobler, mens der synges ’Vær velkommen, Herrens år’.

Kransekagen associeres derfor ofte med fest, farver og fyrværkeri nytårsaften, men vi nyder den også til andre festlige begivenheder som fx bryllup og konfirmation.

Kransekagen kan serveres i små mundrette bidder, eller den kan bygges op i lag af kransekageringe, der bliver mindre og mindre, indtil den former et flot kransekagetårn. Dertil pyntes den flot med glasur, flag, glimmer, stjernekastere eller andet festlig pynt. På toppen placeres ofte en festlig figur alt efter begivenheden: En baby til en barnedåb, en studenterhue til et studentergilde eller et flot brudepar til et bryllup.

Der hersker ingen tvivl om, at kransekagen er et fast element, når vi skal fejre en glædelig begivenhed i Danmark, og for os her på Odense Marcipan har kransekagen en helt særlig plads i vores marcipanelskende hjerter.

Tips til kransekagestykker og kransekagetop

Kransekagetop 8 Beskåret

Hvordan laver man kransekage?

Det er slet ikke så svært at lave selve kransekagemassen. Det er snarere den del, hvor du skal opbygge dit kransekagetårn, der kan give besvær – især de første par gange, du prøver. Men vi lover, at vi hjælper dig igennem processen.

Vælger du at lave din egen marcipan, skal mandlerne først blendes til en ensartet masse, hvorefter den blandes med sukker og æggehvider. Bruger du marcipan, skal denne æltes sammen med sukker og æggehvider. Herefter stilles dejen på køl pakket ind i film, så den holder på fugtigheden.

Nu kommer den svære del, hvor dejen skal formes. Dejen rulles ud i en tykkelse af cirka 1,5 cm, hvor siderne trykkes flade, så stængerne får en trekantet form. Stængerne skal formes til runde ringe, hvor det er bedst at starte med den mindste ring og så fortsætte, indtil der ikke er mere dej.

Kransekagerne bages, pyntes med glasur og bygges langsomt op. Til sidst kan du pynte den flot med flag, knallerter eller noget helt tredje. Se vores opskrift på kransekagetårn her, og find vores bedste tips til kransekage, så du kan blive mester i at lave den flotte dessert.

Er det første gang, du skal bage kransekage, kan du i stedet vælge at udforme din kransekage som kransekagestænger eller som små stykker kransekagekonfekt.

Kransekage Familie 001 Kopi

Kransekagens historie

Hovedingrediensen i kransekage er marcipan, som blev opfundet i det gamle Persien i det store muslimske kalifat. I middelalderen kom marcipanen til Europa, hvor man begyndte at bage småkager af den søde, nøddedej.

Efter marcipanen kom til Danmark i 1700-tallet, blev kransekagen og overflødighedshornet opfundet, og begge kager bages og nydes til stadighed i stor stil den dag i dag.

Overflødighedshorn

Historien om overflødighedshornet

Overflødighedshornet er endnu sværere at fremstille, men også dyrere og mere pompøst end kransekagen. Overflødighedshornet symboliserer frugtbarhed og overflod, hvilket stammer helt tilbage fra det gamle Grækenland.

Historien lyder, at Zeus opholdte sig i en bjerggrotte, hvor han levede af gedemælk. Som tak forvandlede Zeus et af gedens horn til et overflødighedshorn, som indeholdte alt, hvad geden kunne ønske sig.

Sandheden af historien kan diskuteres, men det er den historie, der ligger til grund for overflødighedshornet.

Antikke græske dekorationer har illustreret overflødighedshornet som værende fyldt med blomster og frugter. Det spiselige overflødighedshorn i Danmark fyldes med blandt andet fyldte chokolader og konfekt.

Tips til kransekage

Er du også fan af den mest festlige kage af dem alle? Vi taler naturligvis om kransekagen, som er symbolet på fest, farver og fejring, når det er bedst.

Her på siden har vi samlet alle vores tips til kransekage, så du kan imponere venner og familie med den lækreste kransekage nytårsaften, til brylluppet eller fødselsdagen.

Vidste du, at kransekagen og overflødighedshornet er en dansk opfindelse? Læs mere om kransekagens historie ovenfor, og find ud af, hvor marcipanen blev opfundet.

Nemme Kransekugler Med Nougat Og Hvid Chokolade 04 Kopi (1)

Hvilken marcipan er bedst til kransekage?

Skal du bage kransekage, anbefaler vi vores bagemarcipan eller den færdige kransekagemasse, som begge giver det bedste resultat - hver gang.

Bagemarcipan

Vores bagemarcipan, har en kraftig marcipansmag, selv efter den er blevet bagt. Denne marcipan er også utrolig bagestabil, og sikrer dig derfor et flot resultat efter bagning.

ODENSE Kransekage

Du kan også bruge vores færdigblandede kransekagemasse, der er klar til blive sprøjtet ud. Den kommer endda i en sprøjtepose-indpakning, så du blot skal klippe hul på spidsen, og sprøjte dine kransekageringe eller -stænger ud på bagepladen. Nemmere bliver det ikke at lave lækker og hjemmebagt kransekage.

På den måde slipper du for at ælte marcipanen sammen med æggehvider og sukker, samt at rulle massen ud og forme den. Perfekt til dig, som er i tidsnød, eller hellere vil bruge kræfter på flot pynt og glasur.

Kransekage Stopmotion 1

Sådan former du bedst din kransekage

Når du skal forme din kransekagemasse til enten kransekageringe, små stænger eller til kransekagetoppe, er det først og fremmest vigtigt, at du får arbejdet massen godt igennem.

Du skal derfor sørge for at få æltet sukker og æggehvider godt ind i marcipanen, så du får en ensartet masse. Det er også vigtigt, at du køler massen godt ned, inden du ruller eller sprøjter den ud. Bruger du en sprøjtepose og en tyl til at sprøjte din kransekagemasse ud, skal den dog være knap så kold, som hvis du ruller den ud.

Skal du lave en kransekagetop eller -tårn, er det vigtigt, at få formen på ringene så nøjagtig som muligt. Det kan også være en hjælp at trykke toppen en smule flad, så ringene har nemmere ved at balancere på hinanden. Brug også gerne glasur som lim og ekstra stabilisator til dit tårn.

Når ringene skal udformes, kan du med fordel bruge et udstikkersæt, så du er sikker på at få ringene i den helt rigtige størrelse.

 

Kransekage Formet Som Tal Og Bogstaver 04

Tips til kransekagepynt og -smag

Det er kun fantasien, der sætter grænser for smage, der passer med kransekagen. Prøv for eksempel at bage kransekagen med forskellige frugter og nødder.

Du kan også bage marmelade, nougat eller pistaciemasse ind i kransekagestænger, eller tilsætte chai-te eller hyldeblomstsaft til din kransekagemarcipan for at give den et vinterligt eller sommerligt tvist.

Find inspiration til smagsvarianter i vores mange lækre opskrifter på kransekage længere oppe på siden.

Det er ikke kun smagen på din kransekage, du kan eksperimentere med. Også pynten kan laves på mange forskellige måder – både af den spiselige og ikke spiselige slags.

Af den spiselige slags pynt kan du blandt andet pynte din kransekage med små hjerter i fondant, hvis kransekagen er til en bryllupsfest eller små fondantstjerner, hvis den skal serveres til nytårsaften. Find udstyr og fondant i vores webshop.

Serverer du kransekagen om sommeren, kan du også pynte den med fondantsommerfugle eller -blomster i friske og sommerlige farver, og lægge friske bær ved.

Find også inspiration til flot kransekagepynt i vores udvalg af flot og spiselig dekoration.

Kransekagestaenger 02

Hvor meget kransekage per person?

Vi anbefaler cirka 50 gram kransekage per person. 50 gram svarer til en lille mundfuld, men det er også en kage, man sjældent spiser i store mængder.

Desuden serveres kransekage typisk sammen med andet kage eller mad, hvorfor 50 gram per person er passende. Er kransekage det eneste, du serverer – og er det nogle kransekageelskende gæster – kan du overveje 75-100 gram per person.

Kransekage Stjerne

Holdbarhed og opbevaring af kransekage

Holdbarheden på kransekage afhænger af, hvordan du opbevarer den. Kransekage kan typisk holde sig i op til 5 dage i køleskabet, hvis den er pakket godt ind i en plastpose eller lukket beholder, så den ikke bliver tør.

Opbevarer du til gengæld din kransekage i fryseren, kan den holde sig i op til 6 måneder. Ved at fryse din kransekage ned, er du altid forberedt med et lækkert stykke kransekage til uventede gæster.

Kransekage er faktisk en af de kager, som har godt af at blive frosset ned, da det giver den lidt mere bid og tilfører kagen tilpas med fugtighed. Så tøv ikke med at fryse resterne af din kransekage ned, og tø den op på et senere tidspunkt.

Du kan også fryse din kransekage ned umiddelbart efter bagningen – den skal blot køle af først. Når du skal bruge din kransekage, skal du tage den ud af fryseren cirka en time før. Efter en times tid er den optøet, så du kan pynte kagen med glasur, inden den serveres for dine gæster.

Odense Marcipan Kransekage

Kan man lave kransekage dagen før?

Det korte svar er ja. Det kan faktisk være en fordel at bage kransekagen dagen før, da det gør det nemmere at samle dit kransekagetårn, og derefter pynte det. Kagen bliver fastere og nemmere at glasere, da du ikke risikerer, at dejen er for varm, og glasuren glider af.

Laver du din kransekage dagen før, kan det være nok blot at opbevare den i køleskabet. Laver du den et par dage før, kan du fryse dine kransekageringe ned.

På selve dagen skal du tage dine kransekageringe ud af fryseren minimum en time før, de skal bruges. Når de tøet op, kan du samle tårnet og pynte det med glasur og lad kagen stå, indtil den skal spises.

Du kan vælge at dække kagen med en stor plasticpose, når glasuren har tørret, for at være sikker på, at den holder sig fugtig. De fleste lader dog kagen stå hele dagen uden at dække den til, hvilket den sagtens kan klare, uden at blive tør.

Nytårskransekage Med Lakridssurprise

Alternativer til kransekage nytårsaften

Hvis du leder efter et alternativ til den klassiske kransekage nytårsaften, kan du prøve vores opskrift på nytårskransekage med lakridssurprise.

Disse små, fine kransekager er nemme at lave. Du sprøjter blot kransekagemassen i små kugler på en bageplade eller i en lille papirsform. I dejen laves en lille en fordybning, hvor du lægger en lille kugle lakridsmarcipan i. Til sidst pyntes med hvid chokolade og eventuelt lidt spiseligt guldstøv.

Skal kransekageelementet slet ikke indgå, så prøv disse små hjemmelavede medaljer med smørcreme og pebermynte. De laves i små mundrette bidder, og kan serveres sammen med (eller som alternativ til) kransekagen nytårsaften.

De er lige så nemme at lave som kransekage, og så kan de pyntes flot med alverdens krymmel, drys eller støv. Kun fantasien sætter grænser.

 

Kransekagetoppe Uden Tilsat Sukker

Lav sukkerfri kransekage

Skal du bruge et sukkerfrit alternativ til kransekagen nytårsaften, kan du prøve vores opskrift på disse lækre kransekagetoppe uden tilsat sukker. De laves på vores sukkerfrie marcipan, der æltes godt sammen med æggehvider og sødemiddel. Herefter sprøjtes de ud som små kransekagetoppe med en stjernetyl.

Vi spiser dog ikke kun kransekage nytårsaften. Læs mere om, hvornår vi spiser kransekage i Danmark længere nede.

Hvornår spiser man kransekage?

Kransekage er en festlig kage, der både ser indbydende ud og smager fantastisk. Vil du kræse ekstra godt for dine gæster, skal du servere en kransekage, og hvad enten det bliver et flot kransekagetårn eller små kransekagebidder eller -stænger, så vil du med garanti imponere dine gæster.

Kransekagen er en dansk opfindelse, og vi har i Danmark tradition for at nyde den lækre og søde kransekage ved en række særlige festlige begivenheder, som blandt andet til midnat nytårsaften, til sommerens studentergilder eller til et flot og romantisk bryllup.

Kransekagen er i dag et symbol på den gode smagsoplevelse til livets festlige øjeblikke. Det er ægte håndværk – bagt med hjertet.

Find inspiration i alle vores opskrifter på kransekage her på siden – vi har opskrifter til enhver festlig lejlighed!

Kransekagetop

Fejr nytårsaften med kransekage

Kransekagen er en festlig kage, som de fleste forbinder med nytårsaften. Når klokken slår tolv, og alle er sprunget ind i det nye år, fejres det med en overdådig kransekagetop.

Traditionen tro serveres et højt tårn af kransekage, som er festligt pyntet med hvid glasur, flag, stjernekastere, glimmer eller andet festlig pynt. Et glas bobler og gnisterne fra en stjernekaster er med til at få nytårsstemningen helt i top.

Men hvorfor spiser vi egentlig kransekage nytårsaften?

Oprindeligt var kransekage primært noget, overklassen spiste til festlige lejligheder – gerne serveret sammen med et glas mousserende vin som champagne. Det symboliserede velstand og ekstravagance, og det blev nytårsfesten hurtigt en del af.

Denne tradition har vi holdt fast i, og i dag er både den mousserende vin og kransekagen en fast bestanddel af vores nytårsaften. Ikke længere som et symbol på rigdom og velstand, men mere for at signalere, at nytårsfesten er en helt særlig festlig begivenhed.

Festkransekager Med Rabarbercreme

Servér kransekage til barnedåb

Vi serverer ikke kun kransekage til nytårsaften, men også til en stor begivenhed som et barnedåb. En barnedåb er den første fest for den lille ny, hvor vi fejrer navngivningen af det nye familiemedlem – og det gøres ofte med en flot kransekagetårn med en babyfigur på toppen.

En barnedåb kan også fejres med disse små festkransekager med rabarbercreme, hvor de små lyserøde kager vil være oplagte at servere til en pige-barnedåb. Den lyserøde rabarbercreme og de lyserøde forme går perfekt ind det pigede tema. Hvis det er en drengebarnedåb kan rabarberen skiftes ud med blåbær, således får cremen et blåligt skær.

Fine Kransekager Med Hvid Creme

Kransekage til konfirmation

Er du blevet døbt, vil den næste store begivenhed i dit liv ofte være konfirmationen. Konfirmation er en bekræftelse, og ikke mindst en fejring af overgangen fra barn til voksen.

Konfirmationen fejres med venner og familie, der holdes taler, spises god mad og selvfølgelig også en god konfirmationsdessert eller -kage.

Kransekagen eller overflødighedshornet vil være en flot afslutning på en god middag og serveres typisk sammen med eftermiddagskaffen. Hvis du gerne vil prøve noget nyt, så find inspiration i vores fine kransekager med hvid creme.

små kransekagetoppe med oblater

Festlig kransekage til studenten

Den næste store begivenhed i dit liv er ikke relateret til religion, men til fremtidsplaner, flittighed og ambitioner. Studenterfesten er det gilde, hvor afslutningen på en gymnasial uddannelse fejres. Det er en uge med fest og farver, hvor studenterne bliver forkælet med lækker mad og flotte kager.

På sommerdage er et lækkert stykke kransekage det perfekte valg. Servér kransekagen med en kølig, mousserende vin og et fad med friske frugter. Perfekt til de festglade studenter.

Ønsker du at forkæle dine gæster med oplevelser for både syns- og smagssansen er en kransekagebuffet et rigtig godt valg.

En anden kage, der helt sikkert vil imponere både student og gæster er en vellignende studenterhuekage eller en lækker studenterlagkage.

Kransekagehjerte 05

Romantisk kransekage til bryllup

Brylluppet er kærlighedens fest og en begivenhed, der i dén grad også kræver et overdådigt kagebord. Her serveres ofte kransekage til bryllupsreceptionen, eller ligesom nytårsaften omkring midnat efter brudevalsen.

Oprindeligt blev overflødighedshornet serveret til bryllupper, fordi kagen er et symbol på frugtbarhed og overflod – og ikke mindst fordi kagen er flot og festlig.

Ved at servere overflødighedshornet, ønskes brudeparret overflod i form af rigdom og kærlighed, samt frugtbarhed for at føre generationen videre. Kransekagehornet fyldes med lækker konfekt, fyldte chokolader og friske bær.

Et bryllup er fyldt med traditionsrige og glædelige øjeblikke. Det er en dag fyldt med romantik, kærlighed og sans for detaljen. Hvad kunne passe bedre end en festlig kransekage?

Kransekage Formet Som Tal Og Bogstaver 03

Kransekage til reception og fødselsdag

Vi har også tradition for at servere kransekage til fødselsdage og især receptioner. Vi holder ofte receptioner i forbindelse med bryllupper, eller når kontoret er flyttet til nye lokaler, men vi holder også reception til runde fødselsdage eller jubilæer.

Det, der kendetegner en reception, er, at det er en lidt mere uformel fejring, hvor gæsterne ikke er inviteret til et bestemt tidspunkt, men kan droppe ind og gå igen, efter behov. Til en reception serveres maden derfor typisk ved et stort tag-selv-bord, hvor den spises stående.

Her er kransekagen et perfekt valg, da det er en festlig kage med en fast konsistens, der hverken krummer eller fedter særlig meget. Du kan let skære et stykke af kransekagen og spise det med fingrene.

Du kan også vælge at servere kransekagekonfekt, som er små mundrette stykker kransekage, der kan pyntes flot med alverdens festlig pynt. Du kan også vælge en lidt grovere udformning, som giver konfekten et rustikt udtryk, og de små stykker gør den velegnet til receptioner.

Til den store, runde fødselsdag vil det derimod være oplagt at vælge et overdådigt overflødighedshorn eller en imponerende kransekagetop.

Det festlige dannebrogsflag med sin kombination af kransekage og friske, røde bær falder i de flestes smag, og er derfor også et godt valg til fødselsdagsfesten.

Peanut Trøffelslice På Marcipanbund

Find mere inspiration

Er du lige så vild med kransekage, som vi er hos Odense Marcipan, kan du også blot servere et lækkert stykke til søndagskaffen eller en fredag aften foran tv’et.

Find inspiration i vores mange opskrifter på kransekage. Du finder både traditionelle opskrifter samt opskrifter, der nytænker kransekagen og eksperimenterer med nye smagsvarianter og udformning,

Scroll længere op på siden, hvis du vil vide mere om, hvad kransekage er, og få historien bag den danske kageopfindelse.