Brunsviger med marcipan 1
Brunsviger er en dansk kageklassiker, der betragtes som en fynsk specialitet. Og mange fynboere nærer en helt særlig kagekærlighed til denne kage. Gærdejskagen bages oftest i storformat i en bradepande og er kendetegnet ved det øverste lag af sød, karamelliseret remonce med brun farin. Brunsvigerstykket er en populær morgenbordsfavorit hele året rundt, men til fejringer som fødselsdage er der på Fyn tradition for at servere kagen i sin helhed - som kagemand eller kagekone. Her er brunsvigerkagen dekoreret med marcipan og slik. Der kan være en udforming af fødselaren, som på billederne ovenfor, eller der kan være skrevet en tekst i chokolade på marcipanen. Kagen kan yderligere være pyntet med fødselsdagslys og små papirflag.
Hos Odense Marcipan ELSKER vi selvfølgelig brunsviger, og i vores bud på verdens bedste brunsviger, er der selvfølgelig også marcipan i remoncen.
Opskriften er nem og simpel at følge, og så kræver det blot en halv times arbejdstid at trylle en svampet, hjemmebagt brunsviger frem med masser af "snask".
Ingredienser
Opskrift er beregnet til 1 stk.
-
Gærdej
- 2,25 dl Vand
- 25 g Gær
- 45 g Sukker
- 1 tsk Salt
- 1 Æg
- 30 g Smør
- 400 g Hvedemel
-
Remonce
- 250 g blødt Smør
- 250 g Brun farin
- 75 g Mørk sirup
-
Pynt
- 150 g Flormelis
- 30 Glukosesirup
- Pastafarve
Sådan gør du
- Kom vandet i en skål, og opløs gæren heri.
- Tilsæt sukkeret, saltet og ægget.
- Tilsæt hvedemelet, og ælt dejen til den er glat og smidig. Ælt gerne dejen på en røremaskine.
- Tilsæt det bløde smør, og ælt det godt ud i dejen.
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted, til dobbelt størrelse (ca. en halv times tid).
- Fordel dejen i en lille smurt bradepande (ca. 30 x 40 cm), og tryk den godt flad med fingerspidserne.
Remonce
- Rør smørret sammen med den brune farin.
- Tilsæt groft revet marcipan, og til sidst det mørke sirup.
- Smør remoncen ud over dejen, og lad kagen hæve tildækket i ca. 1 time, eller sæt den i køleskabet til koldhævning i ca. 12 timer.
- Bag kagen i ca. 20 min ved 210°C.
- Lad brunsvigeren køle af, inden den pyntes.
Pynt
- Ælt marcipanen sammen med flormelissen og glukosen. Hvis marcipanen er for tør, kan den tilsættes en tsk vand.
- Farv evt. marcipanen med pastafarver i de ønskede farver. Lad ca. halvdelen af marcipanen være uden farve, til ansigtet.
- Rul den ufarvede marcipan ud til ansigtet og lav øjne, mund og marcipanflag, af det farvede marcipan.
- Pynt brunsvigerne med marcipanansigt, marcipanflag og slik.
Tip
Brunsviger egner sig godt til nedfrysning og smager også fremragende efter optøning - så bag hellere rigeligt. Så har du til morgenbordet, brunch eller eftermiddagskaffen.
Find flere kageopskrifter lige her.