Tips til kransekage

Er du også fan af den mest festlige kage af dem alle? Vi taler naturligvis om kransekagen, som er symbolet på fest, farver og fejring, når det er bedst.

Her på siden har vi samlet alle vores tips til kransekage, så du kan imponere venner og familie med den lækreste kransekage nytårsaften, til brylluppet eller fødselsdagen.

Vidste du, at kransekagen og overflødighedshornet er en dansk opfindelse? Læs mere om kransekagens historie, og find ud hvor marcipanen blev opfundet.

Hvilken marcipan er bedst til kransekage?

Skal du bage kransekage, anbefaler vi vores bagemarcipan eller den færdige kransekagemasse, som giver det bedste resultat - hver gang.

 

Bagemarcipan

Vores bagemarcipan, har en kraftig marcipansmag, selv efter den er blevet bagt. Denne marcipan er også utrolig bagestabil og sikrer et flot resultat efter bagning.

ODENSE Kransekage

Du kan også bruge vores Kransekage marcipan, hvor kransekagemassen er færdigblandet og klar til blive sprøjtet ud. Den kommer endda i en sprøjtepose indpakning, så du blot skal klippe hul på spidsen og sprøjte dine kransekageringe eller -stænger ud på bagepladen.

På den måde slipper du for at ælte marcipanen sammen med æggehvider og sukker, samt at rulle massen ud og forme den. Perfekt til dig, som er i tidsnød, eller hellere vil bruge kræfter på flot pynt og glasur.

Sådan former du bedst din kransekage

Når du skal forme din kransekagemasse til enten kransekageringe, små stænger eller kransekagetoppe, er det først og fremmest vigtigt, at du får arbejdet massen godt igennem.

Du skal derfor sørge for, at få æltet sukker og æggehvider godt ind i marcipanen til en ensartet masse. Det er også vigtigt, at du køler massen godt ned, inden du ruller eller sprøjter den ud. Bruger du en sprøjtepose og en tyl til at sprøjte din kransekagemasse ud, skal den dog være knap så kold som hvis du ruller den ud.

Skal du lave en kransekagetop eller -tårn, er det vigtigt, at få formen på ringene så nøjagtig som muligt. Det kan også være en hjælp at trykke toppen en smule flad, så ringene har nemmere ved at balancere på hinanden. Brug også gerne glasur som lim og ekstra stabilisator til dit tårn.

Når ringene skal udformes, kan du med fordel bruge et udstikkersæt, så du er sikker på at få ringene i den helt rigtige størrelse.

Find al det værktøj og udstyr til kransekage i vores webshop, som du skal bruge. Her finder du blandt andet et udstikkersæt til formning af dine kransekageringe samt sprøjteposer og tyller til fremstilling af kransekagestænger eller kransekagekonfekt.

Tips til kransekagepynt og -smag

Det er kun fantasien, der sætter grænser for smager, der passer med kransekagen. Prøv for eksempel at bage kagen med forskellige frugter eller nødder.

Du kan også bage marmelade, nougat eller pistaciemasse ind i kransekagestænger, eller tilsætte chai-te eller hyldeblomstsaft til din kransekagemarcipan for at give den en vinterlig eller sommerlig twist.

Find inspiration til smagsvarianter i vores mange lækre opskrifter på kransekage.

Men det er ikke kun smagen på din kransekage, du kan eksperimentere med. Også pynten kan laves på mange forskellige måder – både den spiselige og ikke spiselige slags.

Af den spiselige slags pynt kan du blandt andet pynte den med små hjerter i fondant, hvis kransekagen er til en bryllupsfest eller små fondantstjerner, hvis den skal serveres til nytårsaften. Find udstyr og fondant i vores webshop.

Serverer du kransekagen om sommeren kan du også pynte den med fondantsommerfugle eller -blomster i friske og sommerlige farver og læg friske bær ved.

Find også inspiration til flot kransekagepynt i vores udvalg af flot og spiselig dekoration.

Hvor meget kransekage per person?

Vi anbefaler cirka 50 gram kransekage per person. 50 gram svarer til en lille mundfuld, men det er også en kage, man ikke spiser i store mængder.

Dertil serveres kransekage typisk sammen med andet kage eller mad, hvorfor 50 gram per person er passende. Er kransekage det eneste, du serverer – og er det nogle kransekageelskende gæster – kan du overveje 75-100 gram per person.

Holdbarhed og opbevaring af kransekage

Holdbarheden på kransekage afhænger af, hvordan du opbevarer den. Kransekage kan typisk holde sig i op til 5 dage i køleskabet, hvis den er pakket godt ind i en plastpose eller lukket beholder, så den ikke bliver tør.

Opbevarer du til gengæld din kransekage i fryseren, kan den holde sig i op til 6 måneder. Ved at fryse din kransekage ned, er du altid forberedt med et lækkert stykke kransekage til uventede gæster.

Kransekage er faktisk en af de kager, som har godt af at blive frosset ned, da det giver den lidt mere bid og tilfører kagen tilpas med fugtighed. Så tøv ikke med at fryse resterne af din kransekage ned og tø den op på et senere tidspunkt.

Du kan også fryse din kransekage ned umiddelbart efter bagningen – den skal blot køle af først. Når du skal bruge din kransekage, skal du tage den ud af fryseren cirka en time før. Efter en times tid er den optøet, så du kan pynte kagen med glasur, inden den serveres for dine gæster.

Kan man lave kransekage dagen før?

Det korte svar er ja. Det kan faktisk være en fordel at bage kransekagen dagen før, da det gør det nemmere at samle dit kransekagetårn og pynte det. Kagen bliver fastere og nemmere at glasere, da du ikke risikerer at dejen er for varm, og glasuren glider af.

Laver du din kransekage dagen før, kan det være nok blot at opbevare den i køleskabet. Laver du den et par dage før, kan du fryse dine kransekageringe ned.

På selve dagen skal du tage dine kransekageringe ud af fryseren minimum en time før, de skal bruges. Når de tøet op, kan du samle tårnet og pynte det med glasur og lad kagen stå, indtil den skal spises.

Du kan vælge at dække kagen med en stor plasticpose, når glasuren har tørret, for at være sikker på, at den holder sig fugtig. De fleste lader dog kagen stå hele dagen uden at dække den til, hvilket den sagtens kan klare uden at blive tør.

Alternativer til kransekage nytårsaften

Hvis du leder efter et alternativ til den klassiske kransekage nytårsaften, kan du prøve vores opskrift på nytårskransekage med lakridssurprise.

Disse små, fine kransekager er nemme at lave. Du sprøjter blot kransekagemassen i små kugler på en bageplade eller i en lille papirsform. I dejen laves en lille en fordybning, hvor du lægger en lille kugle lakridsmarcipan i. Til sidst pyntes med hvid chokolade og eventuelt lidt spiseligt guldstøv.

Skal kransekage elementet slet ikke indgå, så prøv disse små hjemmelavede medaljer med smørcreme og pebermynte. De laves i små mundrette bidder og kan serveres sammen med eller som alternativ til kransekagen nytårsaften.

De er lige så nemme at lave som kransekage, og så kan de pyntes flot med alverdens krymmel, drys eller støv. Kun fantasien sætter grænser!

Lav sukkerfri kransekage

Skal du bruge et sukkerfrit alternativ til kransekagen nytårsaften, kan du prøve vores opskrift på disse lækre kransekagetoppe uden tilsat sukker. De laves på vores sukkerfrie marcipan, der æltes godt sammen med æggehvider og søgemiddel. Herefter sprøjtes de ud som små kransekagetoppe med en stjernetyl.

Vi spiser dog ikke kun kransekage nytårsaften. Læs mere om, hvornår vi spiser kransekage i Danmark.