Hvad er kransekage?

En kransekage er en kage, der består af marcipan, sukker og æggehvider.

I Danmark har vi tradition for at nyde et stykke kransekage nytårsaften, hvor den serveres ved årsskiftet kl. 00:00 med et glas bobler, mens der synges ’Vær velkommen, Herrens år’.

Kransekagen associeres derfor ofte med fest, farver og fyrværkeri nytårsaften, men vi nyder den også til andre festlige begivenheder som fx bryllup og konfirmation.

Kransekagen kan serveres i små mundrette bidder, eller den kan bygges op i lag af mindre og mindre kransekageringe, indtil den former et flot kransekagetårn. Dertil pyntes den flot med glasur, flag, glimmer, stjernekastere eller andet festlig pynt. På toppen placeres ofte en festlig figur alt efter begivenheden: En baby til en barnedåb, en studenterhue til et studentergilde eller et flot brudepar til et bryllup.

Der hersker ingen tvivl om, at kransekagen er et fast element, når vi skal fejre en glædelig begivenhed i Danmark og for os her på Odense Marcipan, har kransekagen en særlig plads i vores marcipanelskende hjerter.

Opskrifter på kransekage

Tips til kransekagestykker og kransekagetop

Feminin kransekagetop

Hvordan laver man kransekage?

Det er slet ikke så svært at lave selve kransekagemassen. Det er den del, hvor du skal bygge dit kransekagetårn, der kan give besvær – især de første par gange, du prøver.

Vælger du at lave din egen marcipan, skal mandlerne først blendes til en ensartet masse, hvorefter den blandes med sukker og æggehvider. Bruger du marcipan skal denne æltes sammen med sukker og æggehvider. Herefter stilles dejen på køl pakket ind i film, så den holder på fugtigheden.

Nu kommer den svære del, hvor dejen skal formes. Dejen rulles ud i en tykkelse af cirka 1,5 cm, hvor siderne trykkes flade, så stængerne får en trekantet form. Stængerne skal formes til runde ringe, hvor det er bedst at starte med den mindste ring og så fortsætte, indtil der ikke er mere dej.

Kransekagerne bages, pyntes med glasur og bygges langsomt op. Til sidst kan du pynte den flot med flag, knallerter eller noget helt tredje. Se vores opskrift på kransekagetårn her og find vores bedste tips til kransekage, så du kan blive mester i at lave den flotte dessert.

Er det første gang, du skal bage kransekage, kan du i stedet vælge at udforme din kransekage som kransekagestænger eller små stykker kransekagekonfekt.

Nougatstænger

Kransekagens historie

Hovedingrediensen i kransekage er marcipan, som blev opfundet i det gamle Persien i det store muslimske kalifat. I middelalderen kom marcipanen til Europa, hvor man begyndte at bage småkager af den søde, nøddedej.

Efter marcipanen kom til Danmark i 1700-tallet, blev kransekagen og overflødighedshornet opfundet, og begge kager bages og nydes til stadighed i stor stil den dag i dag.

Kransekagekonfekt Med Frisk Frugt

Historien om overflødighedshornet

Overflødighedshornet er endnu sværere at fremstille, men også dyrere og mere pompøs end kransekagen. Overflødighedshornet symboliserer frugtbarhed og overflod, hvilket stammer helt tilbage fra det gamle Grækenland.

Historien lyder, at Zeus opholdte sig i bjerggrotte, hvor han levede af gedemælk. Som tak forvandlede Zeus et af gedens horn til et overflødighedshorn, som indeholdte alt, hvad geden kunne ønske sig.

Sandheden af historien kan diskuteres, men det er den historie, der ligger til grund for overflødighedshornet.

Antikke græske dekorationer har illustreret overflødighedshornet som værende fyldt med blomster og frugter. Det spiselige overflødighedshorn i Danmark fyldes med blandt andet fyldte chokolader og konfekt.

Nytårskransekage Med Lakridssurprise

Hvornår spiser man kransekage?

Kransekage er en festlig kage, der både ser indbydende ud og smager fantastisk. Vil du kræse ekstra godt om dine gæster, skal du servere en kransekage, og hvad enten det bliver et flot kransekagetårn eller små bidder eller stænger, så vil du med garanti imponere dine gæster.

Kransekagen er en dansk opfindelse, og vi har i Danmark tradition for at nyde den lækre og søde kransekage ved en række særlige festlige begivenheder, som blandt andet til midnat nytårsaften, til sommerens studentergilder eller til et flot og romantisk bryllup.

Kransekagen er i dag et symbol på den gode smagsoplevelse til livets festlige øjeblikke. Det er ægte håndværk – bagt med hjertet.

Find inspiration i alle vores opskrifter på kransekage herunder – vi har opskrifter til enhver festlig lejlighed!