Fastelavn og fastelavnsboller

Fastelavn er en elsket tradition, som fejres ved at klæde sig ud i flotte og kreative kostumer, slå katten af tønden, rasle og fylde maverne med slik fra fastelavnsris – og ikke mindst fastelavnsboller!

Hos Odense Marcipan fejrer vi også fastelavn med lækre fastelavnsboller i alverdens afskygninger og med vores gode Odense marcipan, nougat og chokolade!

Historien om fastelavnsboller

Fastelavnsboller har sin oprindelse i den gamle fastelavnsskik, hvor man fejrede, at fasten snart gik i gang ved at spise hvedebrød, som var forbudt i fasteperioden, som varede fra fastelavn til påske.

Man spiste hvedebrød den første tirsdag efter fastelavnssøndag, og man kaldte derfor dagen for hvide tirsdag. Læs mere om fastelavn, og hvordan den blev fejret i gamle dage her.

Fastelavnsboller med rosiner

Man siger, at den første rigtige fastelavnsbolle som vi kender dem i dag, så dagens lys i 1800-tallet og bestod den gang af en hvedebolle med rosiner, sukat og kardemomme.

De minder lidt om det søde julebrød, som vi kender i dag fra julens bedste opskrifter, og den søde fastelavnsbolle var på daværende tidspunkt en luksusspise, da hvede var en dyr spise, som kun overklassen havde råd til at spise.

Prøv vores opskrift på fastelavnsboller med rosiner, som vi har sødet med vores gode marcipan.

Fastelavnsboller af wienerbrød

Wienerbrødet kom til Danmark i midten af 1800-tallet sammen med margarinen, og nu begyndte man at lave hjemmelavede fastelavnsboller af wienerbrødsdej. Også wienerbrødsfastelavnsbollerne blev fyldt med rosiner.

Fastelavnsboller med creme eller flødeskum

Man begyndte at kunne lave flødeskum og creme efter ismejerierne kom til omkring 1900-tallet, men det var først i midten af 1960’erne, at man begyndte at komme creme i sine fastelavnsboller.

Får du også lyst til en lækker fastelavnsbolle med lækker creme?

Så prøv vores opskrift på fastelavnsboller med vaniljecreme og chokolade, som laves på den ægte gammeldags fastelavnsbollestil – og er én af vores yndlingsopskrifter på fastelavnsboller her hos Odense Marcipan.

Fastelavnsboller med flødeskum opstod omkring samme tidspunkt som fastelavnsboller med creme, og er i dag stadig en utrolig populær variant af en fastelavnsbolle.

Hos Odense Marcipan har vi eksperimenteret lidt med smagen af flødeskum. Prøv fx denne opskrift på fastelavnsboller med jordbærflødeskum. Den flotte lyserøde flødeskum sammen med den lyserøde glasur gør fastelavnsbollen perfekt til en piget fastelavnsfest eller fødselsdag.

Prøv også vores opskrift på fastelavnsboller med flødeskum med kanel, som giver dig en smag af jul og fastelavn på samme tid.

Fastelavnsboller i dag

Hos Odense Marcipan er vi ret vilde med den gode smag af marcipan i vores fastelavnsboller.

Er du lige så vild med marcipan, som vi er, må du prøve vores opskrift på klassiske gammeldags fastelavnsboller med marcipan og nougat. Her har vi byttet cremen ud med vores gode marcipan og lækre nougat, som giver fastelavnsbollerne en himmelsk smag!

Prøv også vores opskrift på fastelavnsboller med pistacie. Disse laves som åbnefastelavnsboller, så du rigtig kan se den flotte grønne farve fra den lækre pistaciemasse, som du fylder bollerne med. En festlig fastelavnsbolle, som smager skønt af pistacie.

Alternativ til fastelavnsboller

Søger du et alternativ til de klassiske fastelavnsboller, så har vi også en opskrift til dig.

Hvad med at prøve vores fastelavnskage med marcipan og giv dig i kast med at pynte den flot med overtræksmarcipan og lav søde katte af sort fondant.

 

Tip! Du kan købe både marcipan og fondant i vores webshop lige her og se vores videoguides til at pynte kager med marcipan og fondant her.

Velbekomme - og god fastelavn!