Sværhedsgrad
Forberedelsestid
45 minutter
Samlet tid
5 timer

Fastelavnsbolle/semla med marcipan og chokoladecreme 12

Inspirationen til fastelavnsbolleopskriften her er hentet hos vores naboer i Sverige. De søde gærdejsboller minder nemlig om de svenske semlor, som nydes hele året i Sverige, men særligt til fastelavn. Bollerne er udhulet en smule for at give plads til lækkert fyld af marcipan og luftig chokoladecreme, der er sprøjtet fint op. 

Ingredienser

Opskrift er beregnet til 12 stk.

  • Chokoladecreme

  • 2 blade Husblas
  • 5 dl Piskefløde
  • Boller

  • 125 g Smør
  • 1 dl stærk Kaffe
  • 1 dl Mælk
  • 25 g Gær
  • 2 Æg
  • 50 g Sukker
  • 50 g Kakaopulver
  • 2 spsk Maltmel
  • 450 g Hvedemel
  • 1 tsk Flagesalt
  • Æg til pensling
  • 2 spsk Mandelflager
  • Fyld

  • 120 g Original ODENSE Marcipan 200g (sørg for at den er kold, så den er lettere at rive)
  • Kakaopulver til drys

Sådan gør du

Bollerne:

  1. Kom smørret i en gryde, og smelt det ved svag varme.
  2. Hæld smørret i en skål, og tilsæt fingervarm kaffe og mælk.
  3. Opløs gæren heri, og tilsæt sukker, kakaopulver og maltmel. Rør rundt.
  4. Bland hvedemel med flagesalt, og ælt blandingen i væsken lidt ad gangen. Ælt til dejen er glat og smidig.
  5. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time. 
  6. Del dejen i 12 stykker, og tril stykkerne til boller. Læg dem på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve tildækket ca. 30 min.
  7. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og drys med mandelflager.
  8. Bag bollerne ved 175 grader varmluft i ca. 15 min. til de er gyldne. Afkøl bollerne på en bagerist. 

Chokoladecreme:

  1. Udblød husblassen i koldt vand i 10 min. 
  2. Lun fløden. Hak chokoladen. Hæld den lune fløde over chokoladen, og rør til chokoladen er smeltet.
  3. Vrid husblas fri for vand, og opløs i den lune chokolade/fløde-blanding. 
  4. Dæk skålen helt tæt til med husholdningsfilm, så der ikke dannes kondens, og stil cremen på køl i ca. 4 timer til den tykner. 
  5. Pisk i cremen til den er glat og blank, og kom den i en sprøjtepose med en tylle i. 

Servering:

  1. Skær en lille top af hver bolle. Udhul hver bolle en smule, så der er plads til fyldet. 
  2. Riv marcipanen groft på et rivejern.
  3. Kom en spsk. reven marcipan (ca. 10 g.) i midten af hver bolle, og sprøjt chokoladecremen rundt i kanten. 
  4. Sæt forsigtigt toppen tilbage på bollen, og drys med sigtet kakaopulver.  

Tip

Start med chokoladecremen, da den skal stå på køl i 4 timer. 

Produkter i opskriften