Få sød inspiration til valentinskage

Valentins Dag holdes altid d. 14. februar, og det er efterhånden blevet en populær dag at fejre sammen med den og dem, man holder af.

Gå på opdagelse i vores valentinsopskrifter og tilbered en hjemmelavet og velsmagende kærlig hilsen til kæresten, konen, manden, børnene eller den bedste veninde.

Opskrifter til Valentinsdag

Valentinsdag hos Odense Marcipan

Hvad er valentinsdag, hvornår er det valentinsdag og hvordan finder man gode idéer til valentinskager og desserter, når man vil fejre kærligheden? Her hos Odense Marcipan har vi besluttet os for at finde svarene og give dem til jer, sammen med en masse opskrifter på romantiske lækkerier til netop jeres valentinsdag.

Valentinsdag bliver ofte betragtet som et forholdsvist nyt fænomen i Danmark og som et kommercielt påskud fra USA, hvor blomsterhandlere og andre virksomheder forsøger at tjene penge på de elskendes dårlige samvittighed i forhold til kærligheden. Dette er dog langt fra hele historien om valentinsdag, som startede for flere tusind år siden i det antikke Rom.

Konfekt Til Valentinsdag 03

Hvad er Valentinsdag

Der er mange forskellige versioner, af hvordan valentinsdagen skulle være opstået, bl.a. fordi kristendommen erkender at have op mod 50 martyrer kaldet Valentin, hvilket også er grunden til at dagen blev fjernet fra d. katolske kalender i 1969.

 

Rabarber Cheesecake

Hvornår er det valentinsdag?

Valentinsdag falder altid på d. 14. februar. De fleste myter om dagen starter i det antikke Rom, hvor romerne fejrede guden Juno, gudinde for ægteskabet og de gifte kvinder. D. 14. februar blev dengang betragtet som den første dag på foråret og den dag, hvor fuglene begyndte deres parringskald. Festlighederne indebar bl.a. en form for kærlighedslotteri, hvor byens kvinder lagde deres navne i en stor urne, og byens mænd skulle derefter trække en partner. Der var typisk tale om en ’ceremoniel partner’ fremfor en egentlig partner, men legender fortæller om, hvordan disse par ofte gik hen og forelskede sig efterfølgende.

Kransekagehjerte 01

Kristendommens Skt. Valentin

Da kristendommen gjorde sit indtog i Europa, blev en række hedenske fejringer bandlyst og fik nye navne og traditioner. Fejringen af Juno og foråret var ingen undtagelse. Pave Gelasius besluttede omkring år 498, at det romerske kærlighedslotteri var forbudt, og at d. 14. februar skulle være Skt. Valentins Dag. Sådan opstod valentinsdag.

Med de mange martyrer kaldet Valentin, er det ikke lige til at vide, hvem af dem Gelasius opkaldte dagen efter, men den mest kendte historie handler om en præst der tjente under Kejser Claudius den Onde i Rom. Kejseren havde vurderet, at gifte mænd var dårlige krigere, og nedlagde derfor forbud mod ægteskab. Valentin, romantisk som han var, valgte at se stort på kejserens forbud og giftede unge elskende i al hemmelighed. Hans ulydighed blev dog opdaget og straffet med henrettelse. Mens Valentin sad fængsel, forelskede han sig i fangevogterens datter, og kort før sin henrettelse skrev han et brev til hende, som blev underskrevet ”Din Valentin”. Dette var det første valentinskort.

Du kan bage dit eget valentinskort i form af nem en hjerteformet kage lavet af kransekagemasse, vaniljecreme, Ruby chokolade og friske bær. Giv kagen til din elskede og spørg om han/hun vil være din valentin.

Red Velvet Kage Med Softice

Valentinsdag i dag

Traditionen med at sende valentinskort menes at have fået sit gennembrud i 1840’erne i England efter en postreform, hvor portopriserne blev sat markant ned. Traditionen er altså for alvor startet i Europa, ikke i USA.

Omkring 1847, modtager Esther Howland fra Massachusetts, USA, sit første valentinskort fra England. Hun var så begejstret, at hun startede sin egen produktion af valentinskort og fik hurtigt succes. Herfra tog det fart i USA, og i 1930’erne var valentinsdag den næststørste højtid lige efter julen.

Det var også omkring år 1930, at valentinsdag fandt vej til Danmark. I marts 1931 skriver Kristeligt Dagblad, ”I England har det været en udbredt Skik, at St. Valentinsdag, den 14. februar, sender de unge Mennesker Gækkebreve til hinanden.” Dengang mindede valentinskortene mest om gækkebreve, da de blev sendt anonymt, underskrevet ”Din Valentin” ligesom Skt. Valentin skrev til fangevogterens datter.

Det var først i slutningen af 1990’erne at danskerne rigtig begyndte at tage valentinsdag til sig. Vi markerer dog ikke dagen med en forbrugsfest på niveau med USA og England. Herhjemme har valentinsdag udviklet sig fra at bestå af romantisk indhold på Tv-kanalerne og specielle varer såsom hjerteformet pasta, hjertelyskæder, osv. til at blive betragtet som en god undskyldning for at forkæle sin elskede med en god middag eller en sød besked.

Kransekagehjerter 01

Ideer til din valentinsdag

Her på Odense Marcipan synes vi, at valentinsdag er en dejlig anledning til at gøre lidt ekstra ud af det for sine kære. Uanset om du har én speciel person at forkæle eller bare vil lave en hyggedag med selvforkælelse, så har vi samlet en række af romantiske, enkle og ikke mindst lækre idéer til valentinskager og lækkerier, som kan gøre din valentinsdag helt perfekt.

Romantisk Marcipan Sushi

Romantisk og enkel valentinsdessert

Sushi har vundet indpas på den danske restaurant scene og som take-away især ved romantiske lejligheder, men er du ikke til rå fisk, eller mangler du bare en lækker og romantisk dessert til valentinsdag, så prøv vores Marcipan sushi af Original ODENSE Marcipan, friske bær og lækker mørk chokolade. Det er nemt og hurtigt at forberede, og så er det bare virkelig hyggeligt at sidde og dyppe i chokolade mens man spiser.

Nougatmousse Opskrift Med Chokoladehjerter

Nougatmousse med chokoladehjerte

Foretrækker du nougat fremfor marcipan, og har du mod på en mousse med kant? Så er vores Nougatmousse med chokoladehjerter perfekt til din valentinsdag! Vi har tilsat lakridspulver til både nougatmoussen og chokoladehjertet, og skaller fra rosa peberkorn giver hjertet et romantisk udtryk og ekstra kant på smagen. Derfor er dette en dessert, der virkelig kan imponere, og det bedste er, at den ikke engang er særlig svær at lave, hvis du bare har tid til at lade moussen sætte sig.

Valentinskage I Hjerteform 01

Valentinskage

Hvis du går all-in på valentinshygge og romantik, så har vi opskriften på den ultimative Valentin hjerte-kage. Opskriften giver to kager, som hver består af tre lag af himmelske mazarinbunde, to lag af dejlig og frisk jordbærmousse, og det hele er overtrukket med vores røde overtræksmarcipan. Af den overskydende marcipan kan du lave marcipanroser som pynt til kagen, marcipan sushi med et tvist, eller du kan bare gemme den til en anden god gang.