Gode råd og tips til flødeboller

Falder skummet sammen i dine flødeboller? Har du stress på, når flødebollerne skal sprøjtes op? Hjælp dig selv til flottere flødeboller ved at bruge vores råd, når du står og skal lave flødeboller. ODENSE konditorens bedste tips til vellykkede flødeboller er ideelle til de flødeboller, som skal serveres for venner, familie eller måske arbejdskollegerne, lige så vel som de er ideelle til de flødeboller, som ikke skal vises frem, men bare skal smage fantastisk.

Flødebollekunsten kan være svær at mestre. Men frygt ej, den perfekte flødebolle er lige på trapperne - hvis du altså følger alle rådene på denne side meget præcist. 

Vi giver dig nedenfor ODENSE konditorens bedste tips til vellykkede flødeboller og en guide til, hvordan du mestre kunsten i at overtrække flødeboller. 

Sådan pensler du dine flødeboller med chokolade

Hjemmelavede Flødeboller 1

Sådan laver du hjemmelavede flødeboller

En flødebolle består af tre dele: bund, skum og chokoladeovertræk. Udover disse tre klassiske dele kan flødebollen pyntes, og du kan fylde dem med små overraskelser efter sæson og humør.

Flødeboller Med Marcipan Og Skovbær

Tips til flødebollebunde

Flødebollebunden er den letteste del af flødebollen, idet den blot består af lækker, blød marcipan. Du kan også vælge at bage marcipanbunden, så den får lidt bid, og skaber en fin kontrast til det bløde skum.

Den nemmeste måde at lave en marcipanbund på, er ved at rulle marcipanen til en stor pølse og skære den i skiver. Så har du hurtigt og nemt dine flødebollebunde!

Hvis du gerne vil prøve noget nyt, kan du også bage små vaniljebunde, hasselnøddebunde eller pistaciebunde. Du kan også prøve vores marcipanvarianter med smag.

Det vigtigste, når du laver dine bunde, er, at de hverken bliver for tykke eller for tynde. Bager du dine bunde må de heller ikke blive for hårde, da det vil gøre det sværere at spise kagen.

Hjemmelavede Flødeboller 2

Inspiration til flødebolleskum

Klassisk flødebolleskum består af sukkerlage og æggehvider pisket sammen til guf – og ikke af fløde som navnet antyder.

Æggehviderne piskes let, hvorefter du langsomt blander sukkerlagen i, ved at hælde det i en tynd stråle, mens du pisker æggehviderne. Det er vigtigt, at skummet piskes helt stift til sidst, enten med en håndmikser eller røremaskine i ca. 15 minutter.

Hvis du gerne vil prøve at give skummet smag, kan du blande lakridspulver, frysetørret frugt eller kaffe i. Du kan også tilsætte en kogt saft på bær eller frugt, som vil tilføre smag og farve til skummet. Tilsæt evt. hakkede bær, frugt eller chokolade i skummet, for at give det en knasende konsistens.

Når skummet sprøjtes ud på bundene, er det vigtigt, at du har en rolig hånd. Pres forsigtig skummet ud på marcipanbundene, så det fylder hele bunden, inden du begynder at løfte posen for at give højde på flødebollen. En bred bund giver stabilitet til skummet og chokoladeovertrækket.

Hvis du skulle være så uheldig, at dit skum ikke er blevet stift nok i konsistensen, så skal du ikke begynde forfra. Kom hele flødebollen i ovnen, uden chokoladeovertrækket, og bag den i 5 minutter ved 180° C. Det vil give dem en fastere overflade, så de er nemmere at overtrække med chokolade.

Flødeboller Med Jordbær 1

Fyld dine flødeboller med små overraskelser

Udover den lækre og bløde flødebolleskum kan du også overraske dine gæster ved at komme fyld i dine flødeboller.

Fyldet kan bestå af friske jordbær, hindbær eller brombær, eller du kan blande hakket chokolade eller nødder i dit skum, så den får lidt knas og bid.

Prøv f.eks. vores små knasende lakridskugler med naturlig farve eller vores choko karamelkugler, som små overraskelser i dine flødeboller.

Du kan også give dig i kast med at lave en gelé, som du ligger på bunden, inden du fylder den med skum. Eller bruger du vores færdiglavede flødebolleskaller, kan du overtrække dem med flydende karamel eller saltkaramel.

Få inspiration til fyld og små overraskelser i vores opskrifter på flødeboller her!

Hjemmelavede Flødeboller Med Lakrids 1

Konditorens tips til vellykkede flødeboller

  • Brug et termometer, så du er sikker på at få den rette temperatur på sukkerlagen.
  • Hæld i en tynd stråle langs kanten af skålen, når den varme sukkerlage tilsættes æggehviderne. Dermed undgår man knasende sukker i skummet.
  • Pisk skummet minimum 15 minutter eller til det er helt afkølet. Pisk meget gerne på røremaskine – en elpisker kan have svært ved at piske den seje skum grundigt nok.
  • Sørg for at have alle ingredienserne klar, før du starter på sukkerlagen og skummet. Sukkerlagen koger hurtigt færdigt, så alt skal være klar til at arbejde videre med.
  • Hav også bundene til flødebollerne klar, da skummet er bedst at arbejde med, så snart den er pisket færdig.
  • Lad gerne flødebollerne tørre en time på køkkenbordet, før de overtrækkes med chokolade.
  • Øv dig på at tempere chokolade eller brug overtræk. Kender du forskellen på chokolade og overtræk?
  • Chokolade, som ikke er blevet helt perfekt, kan smeltes om og tempereres forfra.
  • Chokolade som ikke bliver brugt kan hakkes og bruges til at bage med, anvende som drys eller se her for flere idéer!
Hjemmelavede Flødeboller 3

Bliv en mester til at lave flødebolleskaller

En flødebolleskal består af chokolade, der er tempereret, og som du enten maler på med en bagepensel eller dypper din flødebolle ned i. Chokoladetemperering er én af de sværere teknikker, hvor øvelse gør mester. Dette gælder også for flødeboller, jo flere gange du laver det, jo sjovere og nemmere bliver det.

Hvis du gerne vil tage udfordringen op med chokoladetemperering, så kan du med fordel bruge vores guide til chokolade temperering under Tips & Tricks.

Det vigtigste ved tempereringen er tålmodighed og koncentration. Det hele handler om at få chokoladen varmet op til den rette temperatur, hvor kunsten består i at holde chokoladen på den eksakte temperatur.

Flodebolle Cookie 6

Overtræk af flødeboller

  • Brug en dyb skål og rigeligt chokolade. Flødebollerne skal kunne komme helt ned og vende i chokoladen. 
  • Dyp flødebollen helt ned, så kanten på bunden også er dækket af chokolade.
  • Træk ikke flødebollen lige op af chokoladen, da skummet så vil falde af. 
  • Vend i stedet for flødebollen nede i chokoladen, så den ender med at stå oprejst på dine fingre. Det vil sige, flødebollen skal dyppes i chokoladen med bunden i vejret - og komme op af chokoladen igen med bunden nedad. 
  • Lad chokoladen dryppe godt af inden flødebollen sættes over på et stykke bagepapir.
  • Alternativt kan du pensle flødebollen med chokoladen - se videoen nedenfor. 
  • Chokoladen kan også hældes over flødebollerne. Her skal flødebollerne stå på en rist, så overskydende chokolade kan løbe af og genbruges. 
  • Chokoladen til flødeboller kan også støbes i en flødebolleform. Her benytter man samme teknik som ved fyldte chokolader. Se fremgangsmetoden her
  • Sæt gerne flødebollerne i køleskabet i 10-15 minutter, så chokoladen kan hærde helt op.
  • Færdige flødeboller opbevares bedst ved stuetemperatur i en kagedåse.
  • Holdbarheden på flødeboller afhænger af hvilken opskrift, du laver. Den klassiske flødebolle holder en uges tid, hvor dem med mere smag holder 3-4 dage. Flødeboller bliver som sådan ikke dårlige, men skummet vil falde sammen over tid. 

ODENSEs flødebolleunivers