Chokolade vs. Overtræk

Har du lagt mærke til, at der er forskel på de knapper, du kan købe fra Odense Marcipan? Vi laver nemlig ikke kun chokoladeknapper i almindelig chokolade, som fås i varianterne hvid, lys, mørk, ruby og hvid med karamel. Vi sælger også overtræksknapper i varianterne hvid, lys og mørk. Der er ret stor forskel på ægte chokolade og overtræk, specielt i forhold til hvad de er lavet af, og hvad man bruger dem til.

Moerk Chokolade 2

Forskellen på overtræk og chokolade

Den store forskel på Chokolade og Overtræk er ingredienssammensætningen. Chokolade indeholder kakaosmør, hvor Overtræk indeholder vegetabilsk fedtstof, som oftest vil være palmekerne fedt. Det er altså primært fedttypen, der udgør forskellen.

Chokolade består som hovedregel af kakaopulver, sukker og kakaosmør.

Overtræk består af kakaopulver, sukker og palmekerne fedt.

I de knap så mørke og lysere varianter af begge produkter er der yderligere tilsat mælkepulver. I den hvide Chokolade og Overtræk er der slet ikke kakaopulver, men istedet mælkepulver i.

De to produkter ligner hinanden og kan i princippet bruges til præcist de samme kager og desserter.

Der er dog forskel på, hvordan produkterne smager, og hvordan de skal behandles.

Vores overtræksknapper er vekaoprodukter, fordi de er baseret på palmekernefedt i stedet for kakaosmør. Det betyder, at de ikke har helt den samme chokoladesmag som vores chokoladeknapper, men til gengæld gør palmekernefedtet dem nemmere at arbejde med. Vi bruger naturligvis udelukkende bæredygtigt palmeolie og palmekernefedt i vores produkter, det kan du læse mere om her.

Total 2 (1)

Hvornår bruger man overtræk fremfor ægte chokolade?

Selvfølgelig er der forskel i smagen på Chokolade og Overtræk, da ingredienslisten ikke er ens. Chokolade smelter let i munden og der vil være en god smag af kakao, til tider kan chokolade blive en smule bitter afhængigt af hvor meget kakao der er i. Smagen af Overtræk er mere sød.

Skal man lave en kage eller dessert, hvor chokoladen ikke skal ligge som et sprødt lag med knæk på ydersiden, bør man anvende chokolade for at opnå den bedst mulige smag.

Skal man derimod lave konfekt eller flødeboller, hvor overfladen skal have en flot blank overflade samt et sprødt knæk, kan man med fordel anvende overtræk hvis man ikke vil kaste sig ud i temperering. Med overtræk vil man altid lykkes med en flot overflade.

Overtræk Familie2

Overtræk skal ikke tempereres

Der er dog formål, hvor vi mener, at det ene produkt egner sig bedre end det andet. Overtræk et ikke så følsomt overfor temperatursvingninger, som ægte chokolade kan være, hvis det ikke er tempereret 100% perfekt, så hvis du f.eks. vil lave fine snirkler, der skal sidde fast på en kransekagetop, anbefaler vi, at du bruger ODENSE Overtræk, da det er nemmere at lykkes med, uden at det bliver blødt og falder af. Hvis du i stedet vil lave fyldte chokolader, som helst skal have en blank overflade og et lækkert knæk, når du bider i det, så anbefaler vi, at du bruger ODENSE Chokoladeknapper og læser vores guide til temperering af chokolade.

 

Chokolademousse 1

Chokolade i mousse

Når chokolade skal blandes i en mousse, ganache eller andet, hvor den blandes med andre ingredienser, behøver du ikke at temperere den, da det ikke vil gøre nogen forskel for det færdige resultat. Derfor anbefaler vi i disse tilfælde, at du bruger ægte chokolade, da det er smagen, der er i fokus.

 

Chokolade Blokke Gruppe

Chokolade blok

Der gælder det samme for ODENSE Chokolade i blok som for ODENSE Chokoladeknapper, da begge produkter er lavet af ægte chokolade. Som altid er du velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til vores produkter og hvordan de bruges.

Choko3

Anvendelse af rester

En rest af tempereret chokolade kan fx anvendes til pålægschokolade ved at smøre det ud i et tyndt lag på et stykke bagepapir. Lad det sætte sig, hvorefter det knækkes eller skæres i passende stykker. Chokoladen opbevares i en bøtte i køkkenskabet.

Rester af overtræk kan også anvendes igen og igen, da det også kan smeltes flere gange uden at tage skade. En rest kan fx fordeles på et stykke bagepapir og når det er størknet, knækkes det i mindre stykker, som opbevares i en bøtte til næste gang.