Næringsindhold i mandler, abrikoskerner og marcipan
Rå mandler
Nødder generelt, inklusiv mandler, betragtes som en sund snack, hvis de indtages den i rigtige mængde (ca. 30 g eller en lille håndfuld). Det er de bl.a., fordi de:
- Mætter godt
- Giver energi
- Er en kilde til protein
- Er en kilde til kostfibre
- Er en kilde til vitaminer og mineraler
- Har et højt olieindhold, hvoraf hovedparten er umættede fedtsyrer (de ”gode” fedtsyrer)
Kilde: Fødevarestyrelsen - Alt om kost
Energifordelingen i rå mandler
Energiindholdet i mandler er relativt højt og fordeler sig for 100 g mandler som følger:
- 2507 kJ
- 606 kcal
- 52,1 gram fedt
- heraf 42,8 gram umættede fedtsyrer
- 6,5 gram kulhydrat
- heraf 6,5 g sukker
- 10,6 gram kostfibre
- 21,2 gram protein
Kilde: DTU’s Frida Fooddata.dk
Mandler betegnes som naturens sunde snack, men ønsker du et vægttab, skal du dog ikke spise dig mæt i mandler, men i stedet nøjes med en lille mængde, til den lille sult. For eksempel indeholder 10 gram mandler ca. 60,6 kcal, mens 100 gram mandler indeholder ca. 606 kcal.
Vær opmærksom på, at visse proteiner i mandler og abrikoskerner kan for nogen virke allergifremkaldende.
Rå abrikoskerner
Abrikoskerner minder både i smag og udseende om mandler, og bruges i visse marcipanprodukter som supplement til mandler.
Næringsindhold i søde abrikoskerner
100 gram søde abrikoskerner indeholder ca. 620 Kcal, og næringsindholdet i abrikoskerner fordeler så således pr. 100 gram:
- ca. 50-55 gram fedt
- ca. 2-10 gram kulhydrat
- ca. 5-10 gram kostfibre
- ca. 20-25 gram protein
Odense-produkter med abrikoskerner
Vi bruger kun abrikoskerner i ét af vores Odense-produkter; ODENSE Bagemarcipan. Vores bagemarcipan er tilsmagt med mandler for at få den perfekte marcipansmag.
Abrikoskerner har den egenskab, at de ikke flyder så meget ud, når de bliver bagt, hvilket gør marcipan med abrikoskerner yderst bagestabil. Brug den til bagning, hvor marcipan indgår, som fx kransekage, frugttærter eller marcipankringle.
Næringsindhold i marcipan
Selvom vores marcipan indeholder mandler, kan den ikke kategoriseres som sund, men som et typisk nydelsesprodukt.
Marcipan er et convenient produkt – nemt at bruge – og kan indgå som ingrediens i konfekt, kager og desserter hele året rundt. Bliv klogere på, hvad marcipan er her.
Næringsindholdet i marcipan varierer lidt fra producent til producent – samt af fordelingen mellem mandler og sukker.
Vores gode Originale ODENSE marcipan, der er lavet på 63% mandler, indeholder 2032 kJ/485 kcal pr. 100 gram og har følgende energifordeling:
- 32 gram fedt
- heraf 2,4 gram mættede fedtsyrer
- 33 gram kulhydrater
- heraf 27 gram sukker
- 6,5 gram kostfibre
- 13 gram protein
- 0 gram salt