Pavlova med marcipanfyld og friske bær 8
Denne pavlova er en ren showstopper. Den er ikke bare usædvanlig smuk, men smager også fuldstændig himmelsk. Den kridthvide marengsbund er formet som en fin blomst, toppet med en mandel- og marcipanfyld og let ristede mandler, og efterfølgende en fløjlsblød creme af flødeskum og creme fraiche. Øverst er pavlovaen pyntet med friske bær og spiselige blomster. En dessert, der har det hele - både sød og syrlig, blød og knasende.
Og bare rolig, det ser meget sværere ud, end det faktisk er. Blomsten er lavet ved at arrangere "dutter" af marengsskum i en cirkel og efterfølgende trække dem ind mod midten - nemt. Og så er det bare at toppe op og pynte.
En vidunderlig sommerdessert til fødselsdag og fest, dåb, konfirmation, studenterfest og bryllup. Den kan det hele.
Ingredienser
Opskrift er beregnet til 8 personer
-
Marcipan- mandelfyld
- 50 g Mandler
- 4 spsk Vand
-
Pavlova
- 4 stk. Æggehvider (ca. 130 gram)
- 200 g Sukker
- 2 spsk Majsstivelse
- 1 tsk Hvidvinseddike
-
Flødeskum
- 1,50 dl Piskefløde
- 1,50 dl Creme Fraiche 38%
- 2 spsk Sukker
- 1 tsk Vaniljesukker
-
Pynt
- Jordbær og andre friske bær og evt. spiselige blomster
Sådan gør du
Mandel- og marcipanfyld:
- Rist mandlerne i ovnen ved 200°C i 10 minutter, til de er gyldne.
- Blend de ristede mandler sammen med marcipan og vand, til du har en ensartet, blød masse.
Marengsbund:
- Sæt en gryde over med simrende vand, og placer en metalskål ovenpå – vandet skal lige netop røre skålens bund.
- Pisk æggehvider og sukker sammen i skålen over vandbadet. Bliv ved, til sukkeret er helt opløst (Tag lidt marengs mellem fingrene – hvis du ikke kan mærke sukkerkorn, er den klar. Ellers pisk videre.)
- Tag skålen af varmen, og pisk videre med elpisker eller i røremaskine ved høj hastighed i 8–10 minutter, til du har en blank, fast og afkølet marengs.
- Sigt majsstivelsen i, tilsæt hvidvinseddike, og pisk kort, til det hele er blandet godt sammen.
- Fordel halvdelen af marengsen i en cirkel på ca. 20 cm i diameter på en bageplade med bagepapir.
- Fyld resten af marengsen i en sprøjtepose med stor rund tyl, og sprøjt små toppe hele vejen rundt i kanten. Brug evt. en lille spartel eller bagsiden af en ske til at trække toppene let ind mod midten, så du får et fint blomstermønster.
- Bag marengsbunden ved 100°C i 1 time og 50 minutter - du må ikke åbne ovnen undervejs.
- Når bagetiden er ovre, sluk ovnen, men lad marengsen blive derinde uden at åbne ovnen, indtil den er helt afkølet – gerne i mindst 4 timer eller natten over.
Samling (lige inden servering):
- Fordel mandelmassen i midten af den afkølede pavlova, Brug eventuelt en ske til at brede det forsigtigt ud i blomstermønstret.
- Pisk fløde, creme fraiche, sukker og vaniljesukker sammen, til du har et blødt skum, der kan holde formen – pas på ikke at overpiske.
- Fyld skummet i en sprøjtepose med rund tyl, og sprøjt det ovenpå marengsen, så det følger samme mønster som marengstopperne.
- Pynt med friske bær og eventuelt spiselige blomster.
Tip
For at lave samme mønster som ses på billedet, skal du bruge en sprøjtepose og en stor rund tylle.
Du kan med fordel bage pavlova-bunden aftenen før. Den har godt af at stå i ovnen natten over og sætte sig. Hvis du bager på dagen, skal du være opmærksom på, at ovnen kan være optaget i flere timer - marengsbunden skal nemlig helst stå i en lukket ovn i minimum 4 timer, så det er vigtigt at tænke med ind i planlægningen.
Få endnu mere sød inspiration – udforsk vores store udvalg af kageopskrifter, lækre desserter og kreative variationer af pavlova lige her.