Pavlova med marcipanfyld og friske bær 8
Denne pavlova er en ren showstopper. Den er ikke bare usædvanlig smuk, men smager også fuldstændig himmelsk. De kridthvide marengsbund er formet som en fin blomst og toppet med først fyldt af marcipan og let ristede mandler og efterfølgende fløjlsblød creme af flødeskum og creme fraiche. Øverst er pavlovaen pyntet med friske bær og spiselige blomster. En dessert, der har det hele - den er både sød og syrlig, blød og knasende.
Og bare rolig, det ser meget sværere ud, end det faktisk er. Blomsten er lavet ved at arrangere "dutter" af marengsskum i en cirkel og efterfølgende trække dem ind mod midten - nemt. Og så er det bare at toppe op og pynte.
En vidunderlig sommerdessert til fødselsdag og fest, dåb, konfirmation, studenterfest og bryllup. Den kan det hele.
Ingredienser
Opskrift er beregnet til 8 personer
-
Marcipan- mandelfyld
- 50 g Mandler
- 4 spsk Vand
-
Pavlova
- 4 stk. Æggehvider (ca 130 gram)
- 200 g Sukker
- 2 spsk Majsstivelse
- 1 tsk Hvidvinseddike
-
Flødeskum
- 1,50 dl Piskefløde
- 1,50 dl Creme Fraiche 38%
- 2 spsk Sukker
- 1 tsk Vaniljesukker
-
Pynt
- Jordbær og andre friske bær og evt. spiselige blomster
Sådan gør du
Mandel- og marcipanfyld:
- Rist mandlerne i ovnen ved 200 grader i 10 minutter.
- Blend mandlerne sammen med marcipanen og vandet, til du har en ensartet masse.
Marengsbund til pavlova
- Sæt en gryde over med simrende vand til vandbad.
- Pisk æggehviderne og sukkeret sammen i en metalskål over vandbad (vandet skal lige netop røre metalskålens bund).
- Pisk sukkeret helt igennem. Test ved at stoppe piskningen, tage en lille klat mellem fingrene. Hvis du ikke længere kan mærke sukkerkornene mellem fingrene, kan du gøre videre til næste step, ellers pisk lidt længere over vandbad.
- Fjern skålen fra vandbadet, og pisk videre med håndmixer på høj hastighed, eller i rørmaskine, i ca. 8–10 minutter (du skal have en fast og afkølet marengs).
- Sigt majsstivelsen i, og tilsæt hvidvinseddiken. Pisk ganske kort, så det hele bliver blandet.
- Fordel halvdelen af marengsen på en bageplade med bagepapir i en rund form på ca. 20 cm i diameter.
- Kom resten af marengsen i en sprøjtepose med stor rund tyl, og sprøjt små toppe hele vejen rundt langs kanten på den runde form. Brug evt. en spartel til trække alle toppene ind mod midten, så blomstermønsteret dannes.
- Bag marengsbunden ved 100°C i 1 time og 50 min. DU MÅ IKKE ÅBNE OVNEN.
- Sluk ovnen, UDEN AT ÅBNE DEN, og lad marengsen køle helt af inde i ovnen, meget gerne i minimum 4 timer.
Samling (lige inden servering)
- Fordel mandelmassen i midten af den afkølede pavlova, og brug en ske til at brede fyldet ud i fordybningerne i blomsten.
- Pisk fløden, creme fraichen, sukkeret og vaniljesukkeret sammen (skummet skal være blødt, men kunne holde formen, pas på ikke at overpiske).
- Kom skummet i en sprøjtepose med rund tyl, og sprøjt på samme måde som marengsen (se foto).
- Pynt med friske bær og eventuelt spiselige blomster.
Tip
For at lave samme mønster som ses på billedet, skal du bruge en sprøjtepose og en stor rund tylle.
Du kan med fordel bage pavlova-bunden aftenen før. Den har godt af at stå i ovnen natten over og sætte sig. Hvis du bager på dagen, skal du være opmærksom på, at ovnen kan være optaget i flere timer - marengsbunden skal nemlig helst stå i en lukket ovn i minimum 4 timer, så det er vigtigt at tænke med ind i planlægningen.