Marcipan

Odense Marcipan har igennem mere end 100 år leveret marcipan af høj kvalitet til bagere, konditorer og andre professionelle kunder - og selvfølgelig også private hobbybagere. I løbet af årene har vi udviklet forskellige typer marcipan med forskellige egenskaber, så vores kunder kan købe lige den marcipan, der egner sig bedst til netop deres formål. De forskellige typer marcipan indeholder dels forskellige ingredienser og dels varierer fremstillingsprocessen imellem dem, hvilket sikrer lige netop de egenskaber, som den færdige marcipan skal have.

De fleste af vores typer marcipan findes efterhånden også i almindelige supermarkeder dog i mindre pakninger, da vi gerne vil imødekomme de forbrugere, der ønsker samme ingredienser som de professionelle.

Vores mest populære marcipan

Udvalgte opskrifter med marcipan

Tips og tricks til marcipan

071019 Odense Marcipan IG Stories 19

Original ODENSE marcipan

Vores Original ODENSE Marcipan er det man kalder en Ren Rå Marcipan. For at kunne kalde marcipan ’Ren Rå Marcipan’ i Danmark skal den være baseret på mandler og må højst indeholde 35 % sukker, og så må den ikke indeholde abrikoskerner.

Vi har udviklet en marcipanopskrift, som ikke kun lever op til Chokolade- og Konfektureforeningens branchekodeks, men som forbrugerne bare elsker. Ifølge en meningsmåling lavet af Forbrugerrådet TÆNK i 2016 smager vores Original ODENSE Marcipan bare bedre end andre marcipaner fra både indland og udland. Original ODENSE marcipan indeholder hele 63 % mandler.

Original ODENSE Økologisk Marcipan er også en ren rå marcipan, men den er i stedet lavet på økologiske mandler. De økologiske mandler bliver dyrket på en anden måde og kan derfor variere en smule i smagen fra høst til høst – præcis som andre naturlige råvarer.

Original ODENSE Marcipan og Original ODENSE Økologisk Marcipan indeholder begge groftrevede mandler, så de er super lækre at spise som de er eller i f.eks. konfekt eller desserter.

 

Køb online her
071019 Odense Marcipan IG Stories 21

ODENSE Bagemarcipan

ODENSE Bagemarcipan er helt perfekt, når den skal indgå i bagværk f.eks. i kransekage eller i en remonce, fordi den indeholder abrikoskerner. Abrikoskerner ligner meget mandler, men de har andre egenskaber og gennemgår en anden produktionsprocess. En Bagemarcipan med abrikoskerner vil ikke flyde ud på samme måde som en Ren Rå Marcipan, når den bliver bagt. Det betyder, at når du bruger Bagemarcipan i f.eks. dine kærnemælkshorn, så vil fyldet ikke flyde lige så meget ud af dem under bagningen og din kransekagetop vil stå flottere og skarpere, end hvis du bruger Ren Rå Marcipan.

Bitterstofferne i abrikoskernerne fungerer lidt ligesom salt i maden, ved at de fremhæver smagen. Så hvis du bruger Bagemarcipan i din mazarintærte, vil den få en tydeligere smag end hvis du havde brugt Ren Rå Marcipan.

Ifølge Chokolade- og Konfektureforeningens branchekodeks skal en Bagemarcipan indholde mindst 15 % mandler, hvilket er lavere end ved Ren Rå Marcipan, og det skyldes netop at Bagemarcipan typisk indeholder abrikoskerner for de gode bageegenskaber. ODENSE Bagemarcipan indeholder 15 % mandler, abrikoskerner og sukker.

ODENSE Bagemarcipan har samme bageegenskaber som det produkt, vi har på det professionelle marked, som hedder Kranse XX. 

 

Bestil her
071019 Odense Marcipan IG Stories 3

ODENSE overtræksmarcipan

ODENSE Overtræksmarcipan er fintrevet og fås i forskellige farver. Fordi den er fintrevet og grundet fremstillingsprocessen i øvrigt, er ODENSE Overtræksmarcipan super smidig og strækbar, så du nemt kan bruge den til at overtrække dine fine kager med, uden at du skal blande noget i den. ODENSE Overtræksmarcipan findes i 7 farver; Rød, Hvid, Sort, Grøn, Blå, Gul og Rosa.

Du kan også købe ODENSE Marcipanlåg; det er ganske enkelt ODENSE Overtræksmarcipan, som vi har rullet ud for dig, så du nemt kan overtrække din kage i et snuptag. Du kan købe ODENSE Marcipanlåg i fem forskellige farver; Hvid, Blå, Grøn, Rosa og et der har en naturlig marcipanfarve. Bemærk at de færdige marcipanlåg sælges i forskellige størrelser, så hvis du vil være sikker på at låget passer til din kage, skal du kende kagens størrelse, inden du køber et færdigt låg. Alternativt anbefaler vi, at du køber ODENSE Overtræksmarcipan og selv ruller det ud.

 

Køb på vores webshop
071019 Odense Marcipan IG Stories 4

ODENSE figurmarcipan

ODENSE Figurmarcipan er med smag og farve. Figurmarcipanen er blød og smidig, hvilket gør den nem at arbejde med, og så er den fintrevet, så du kan lave de fineste små figurer af den.

ODENSE Figurmarcipan er som udgangspunkt udviklet til det svenske marked, men vi sælger dem i få dagligvarebutikker og på vores webshop, så I også kan få fingrene i dem.

Som altid er du velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til vores produkter, og hvordan de bruges.

 

Bestil online

Marcipan fra ODENSE

EZ 31 10 22 Odense Marcipan 9447

Kvaliteten af marcipan

Som én af verdens største marcipanproducenter sætter vi en ære i at levere produkter af høj, ensartet kvalitet. Vores kvalitetsstyring er BRC certificeret, og det er din garanti for en ensartet kvalitet, hver gang du køber ét af vores produkter.

Læs mere om vores certificeret kvalitetsstyring her, og hvad det betyder for dig som forbruger – eller læs med nedenfor, hvor vi giver dig et indblik i de råvarer, vi anvender i vores marcipan.

Søde, sprøde mandler

Størstedelen af de mandler, vi bruger til vores Odense Marcipan, kommer fra Californien eller Australien.

Californien er verdens største producent af mandler og producerer størstedelen af alle de mandler, vi konsumerer i hele verden.

De mandler, vi benytter, kommer fra et begrænset område i Californien; fra Bakersfield i syd til Chico i nord. Den sidste andel af mandler får vi fra Spanien, Australien og Marokko.

Eftersom vores Ren Rå marcipan indeholder 63 % mandler, skal vi bruge 126 gram mandler til at producere en pakke Original Odense Marcipan på 200 gram.

Vores marcipan bliver lavet på søde californiske og australske mandler, hvor forholdet mellem mandler og sukker er nøje afstemt, så marcipanen får den rette sødme og den udprægede mandelsmag.

Vi har valgt at bruge de californiske og australske mandler ud fra deres delikate smag, gode kvalitet og en meget kontrolleret dyrkning.

Bliv klogere på næringsindholdet i mandler og vores Odense marcipan her.

EZ 31 10 22 Odense Marcipan 9422

Bagemarcipan med abrikoskerner

Hvad er abrikoskerner?

Abrikoskerner minder om mandler i både smag og udseende.

Abrikostræerne vokser vildt i bjergene, og stenene fra abrikoserne bliver indsamlet af hyrder og bønder, som leverer dem til større virksomheder, der knækker stenene, renser og pakker kernerne. Det er disse kerner fra en abrikossten, som ligner og smager som en mandel.

Brug af abrikoskerner

Vi forarbejder abrikoskernerne, inden de anvendes i vores produkter, da det giver abrikoskernerne særlige egenskaber. Når man anvender abrikoskerner i bagemasser, så får produktet en bedre bageevne end når man kun anvender mandler. Abrikoskerner flyder ikke lige så meget ud ved høje temperaturer som mandler gør, og på grund af dette er de velegnet i bagværk som fx kransekage.

Vi anvender derfor abrikoskerner i vores ODENSE Bagemarcipan, som er tilsmagt med mandler, så massen er afstemt i sin bitterhed, så der opnås den ønskede marcipansmag - også efter bagning.

EZ 31 10 22 Odense Marcipan 9454

Sådan laver vi vores Original ODENSE Marcipan

Hos Odense Marcipan bruger vi kun de allerbedste mandler, som går gennem en nøje udvælgelsesproces, inden de sendes til Odense.

Når vi modtager mandlerne på vores fabrik i Odense, bliver de først blancheret, hvorefter vi smutter mandlerne.

De smuttede mandler bliver hakket og blandet med de øvrige ingredienser, og massen bliver herefter valset på store stenvalser, så marcipanen får den rigtige grove konsistens, som kendetegner vores Original ODENSE marcipan.

Du kan læse mere om, hvor mandlerne i vores marcipan kommer fra her.

EZ 31 10 22 Odense Marcipan 9523

Hvad er marcipan?

Marcipan er et nydelsesprodukt, som primært indeholder mandler og sukker. Kvaliteten af marcipanen afhænger af sammensætningen af de to ingredienser, kvaliteten af mandler og marcipanens struktur.

Marcipan bruges til kager og søde sager og er en central ingrediens i bl.a. til konfekt, påskeæg og kransekage. Men du kan også anvende marcipan til is, som fyld i dine fastelavnsboller eller til din sommerdessert på grillen.

Hvis du spørger os her hos Odense Marcipan, så findes der faktisk ikke den dessert eller kage, som ikke bliver bedre med en smule marcipan!

Hvornår er marcipan Ren Rå?

Der er ingen lovgivning på området omkring,  hvornår en marcipan må kaldes ren rå, men der er en branche kode, der siger, at en marcipan skal indeholde min. 60% mandler, for at man må kalde den for en ren rå marcipan. Derudover må produktet ikke indeholde abrikoskerner. Vores Original ODENSE marcipan indeholder 63% mandler. 

EZ 31 10 22 Odense Marcipan 9468

Hvad er marcipan lavet af?

Marcipan er en fødevare, som grundlæggende består af formalede mandler og sukker. Smagen og kvaliteten af marcipan er afhængig af mandlerne, forholdet mellem mandler og sukker og af marcipanens struktur.

Alt dette er med til at påvirke din smagsoplevelse samt din oplevelse med at arbejde med marcipanen.

For eksempel har vores figur- og overtræksmarcipan en meget fin struktur og højere sukkerindhold, som gør den nemmere at arbejde med og forme flotte marcipanroser og andet marcipanpynt til dine kager.

I vores bagemarcipan anvender vi abrikoskerner, som har en bedre bageevne, da abrikoskerner ikke på samme måde som mandler flyder ud, når marcipan anvendes til bagværk.

Vores ren rå marcipan egner sig perfekt til konfekt og og påskeæg, og har en skøn smag som er elsket igennem generationer.

Konfektmarcioan Dk

Næringsindhold i marcipan

Selvom vores marcipan indeholder mandler, kan den ikke kategoriseres som sund, men som et typisk nydelsesprodukt.

Marcipan er et convenient produkt – nemt at bruge – og kan indgå som ingrediens i konfekt, kager og desserter hele året rundt.

Næringsindholdet i marcipan varierer lidt fra producent til producent – samt af fordelingen mellem mandler og sukker.

Vores gode Originale ODENSE marcipan, der er lavet på 63% mandler, indeholder 2032 kJ/485 kcal pr. 100 gram og har følgende energifordeling:

  • 32 gram fedt (heraf 2,4 gram mættede fedtsyrer)
  • 33 gram kulhydrater (heraf 27 gram sukker)
  • 6,5 gram kostfibre
  • 13 gram protein
  • 0 gram salt
Historie 4 (1961)

Sådan fik vi marcipanen

Hvem opfandt marcipanen?
Fremstilling af marcipan kræver stor omhu. Der går mange historier om, hvordan marcipanen blev til. Nogle er af tvivlsom karakter, men sjove er de. Du får dem her:

Marcipanens italienske aner
Det nøjagtige tidspunkt for marcipanens opdagelse og navnets oprindelse er ikke helt opklaret. Samtidig har det historisk været almindeligt med forskellige slags marcipan.

Marcipanen stammer sandsynligvis fra Italien, men hvornår den kom til Danmark er svært at fastslå. Nogen mener, at handelsfolk tog den med over Alperne for ca. 500 år siden. I hvert fald var marcipan allerede i begyndelsen af det 16. århundrede meget brugt. En ordbog fra 1521 betegner marcipan som panis Marcius.

Bagerdatters fadæse
I Italien lyder det, at en veneziansk bagerdatter engang i middelalderen skulle hjælpe sin far med at komme et mindre parti skoldede og hakkede mandler i en stor kagedej. Pigen var forelsket og gik i sine egne tanker. Hun brugte derfor alt for mange mandler til en alt for lille portion dej.

Hendes far blev rasende, da han opdagede fejlen og skældte voldsomt ud over fråseriet. Mens han skændte og gestikulerede, puttede han et stykke af den famøse dej i munden - og blev pludselig eftertænksom. Aldrig havde han smagt noget så lækkert.

Den rå dej blev skåret i småstykker og solgt med stor succes. Marcipanbrødet havde set dagens lys. Bageren kaldte dem Marcusbrød efter byens skytshelgen Sct. Marcus - på latin blev det til marcipani.

Franz Marcip og marcipanfabrikken
I Tyskland lyder historien, at en tysk kok har æren for at fremstille den første marcipan. I det 17. århundrede var han ansat hos en rigmand, der, til en særlig fornem festdag, bad kokken om at fremstille en lækker dessert.

Kokken var en opfindsom herre og satte køkkenets kokkedrenge til at skolde og hakke mandler i massevis. Herefter tilsatte kokken en smule sukker, så han fik en slags dej ud af det. Den blev skåret i fine småstykker, der gjorde stor lykke ved festen. Kokken hed Franz Marcip og opkaldte desserten efter sig selv. På sine gamle dage vendte han hjem til sin fødeby Lübeck og startede en marcipanfabrik.

Den forbudte dåbsgave
I en bekendtgørelse fra byen Leipzig - året 1701 - hedder det, at enhver skal kunne vælge mellem at give enten marcipan eller kage i dåbsgave. Selv mellem de helt velhavende folk, som blev udpeget som gudfader eller -moder, måtte en marcipan-gave ikke koste over 2 rigsdaler og ingen kagegave koste over 1 rigsdaler.
I håndværkskredse og hos den lavere befolkning blev det simpelthen forbudt at købe marcipan, da det var alt for kostbart for dem.