Mandler fra jord til bord

Fra jord til bord
Mandler – hvor kommer mandler fra?

Vi elsker mandler i Odense Marcipan! Mandler er den lækre hovedingrediens i ODENSE Marcipan. Men hvor kommer den lille nød fra, og hvordan er den blevet til? Vi tager dig med på mandlens rejse fra det spæde frø på mandeltræet til lækker, blød marcipan i konfekt, bagværk og desserter.

Mandler gror på træer og har en lang proces, der strækker sig over hele sommerperioden. Optimale forhold til dyrkning af mandler er tørt vejr og meget sol. Derfor dyrker vi ikke selv vores mandler.

På vores fabrikker i Odense får vi mandler fra hele verden. Vi importerer især fra Californien, hvor mandlerne er søde og af højeste kvalitet. Vi besøger ofte vores mandel-leverandører for at se den imponerende proces, selve produktionen og for at tjekke kvaliteten.

 

Mandeltræ – fra jord til bord

Mandeltræets liggetidMandeltræets lange liggetid

I perioden november til februar holder alle mandeltræer en naturlig pause, hvor de hverken blomstrer eller leverer nødder. I denne tørlægningsperiode passer træerne sig selv og gør sig klar til endnu en sæson med fine blomster og lækre mandler.

 

BlomstringMandelblomster - Fantastisk smuk blomstring

Pludseligt, som på kommando, i slutningen af marts måned begynder alle mandeltræer at blomstre. Blomsterne er smukke, i rosa og hvid og synet i sig selv er fantastisk. De mandelfarme Odense Marcipan får deres mandler fra, har træerne samlet, så i marts og april måned er markerne fyldte med blomstrende mandeltræer, klar til bestøvningen.

 

BestøvringBestøvningen af mandeltræer

Mange mandeltræer bestøver sig selv og behøver ikke hjælp til at gro de lækre mandler. Men en del træer trænger til en hjælpende hånd, og det gør bierne for dem. På de fleste mandelfarme bruger man bier aktivt til at hjælpe bestøvningsprocessen – akkurat som man gør det med mange andre frugttræer.

 

Mandelkernerne bliver formetMandelkernerne bliver formet

Indtil juni gror mandlerne flot på træerne. Skallen bliver hærdet, og kernen indeni bliver formet, som senere hen bliver til lækre mandler.

 

Mandelskallerne åbner sigMandelskallerne åbner sig

Hen over sommeren åbner skallerne sig på grund af varmen og modningen. Det betyder, at de små kerner indeni kan tørre og blive til nødder. Skallerne åbner sig langsomt og gradvist. I slutningen af sommeren har de helt åbnet sig. Så er det høsttid.

 

Høst af mandlerHøst af mandler

I sensommeren og starten af efteråret bliver mandlerne høstet. Det foregår ved, at maskiner ryster træerne, så mandlerne falder ud af skallen og ned på jorden. På jorden bliver de liggende og tørrer yderligere 8-10 dage, før de bliver fejet sammen og samlet op.

 

Afskalning og størrelse-opdeling af mandlerne

Efter høsten skal mandlerne behandles. Det starter med at man fjerner alle skaller og evt. jord. Mandlerne bliver herefter sorteret ud fra størrelse. Det er kun de bedste mandler, der kommer videre fra dette trin i processen og leveret til ODENSE Marcipan.

 

Slutspurt: Opbevaring og pakning af mandler

Når mandlerne er blevet sorteret, skal de pakkes og opbevares korrekt for at holde på kvaliteten og smagen. Det sker under meget kontrollerede forhold. Nu er de klar til at blive sendt til Odense, hvor vi står klar til at modtage de lækre mandler, som vi bruger til at producere vores marcipan, som vi sælger til dig i vores webshop. Få ideer til opskrifter med marcipan her

 

  »» Læs også om mandlens historie

 

 

 

Alle billeder under 'Fakta om mandler' er venligst udlånt af Almond Board of California.