Sværhedsgrad
Arbejdstid
1,5 timer
Samlet tid
(inkl. evt. køl, frost og bagetid)
7,5 timer
Vurder denne opskrift

4 ud af 5 stjerner baseret på 14 anmeldelser

Risalamande med kirsebærsorbet, marcipan og brændte mandler 6

Skal juledesserten være helt anderledes end den plejer så prøv vores version med iskold kirsebærsorbet, sprød marcipan og knasende brændte mandler på toppen. Der er mange måder, denne dessert kan serveres på, og du kan selv vælge hvilke elementer, der skal være med i din version. Du kan læse meget mere omkring historien og oprindelsen af risalamanden lige her.

Ingredienser

Opskrift er beregnet til 6 personer

  • Risalamande

  • 1 liter Sødmælk
  • 180 g Grødris
  • 1 Vaniljestang
  • 70 g Sukker
  • 4 dl Piskefløde
  • 100 g Mandler
  • Kirsebærsorbet

  • 1 glas Kirsebærsauce
  • revet skal af ½ Appelsin
  • Ristet marcipan

  • Marcipan crumble

  • 60 g Sukker
  • 60 g Hvedemel
  • 30 g Smør
  • Brændte mandler

  • 100 g Mandler
  • 60 g Sukker
  • 30 g Vand

Sådan gør du

Hold skærmen tændt

Risalamande

  1. Kom mælken og grødrisene i en gryde, og kog langsomt op under konstant omrøring.
  2. Skru ned for varmen til næstlaveste blus. Rør rundt i et par minutter, og læg låg på gryden.
  3. Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud, vend vaniljekornene sammen med sukkeret på et skærebræt, så vaniljekornene skilles af.
  4. Kom vaniljekornene, sukkeret og den hele tomme vaniljestang i gryden, rør rundt, og lad risengrøden simre svagt i 45-50 minutter under jævnlig omrøring. Lad risengrøden køle helt af (den kan med fordel laves dagen i forvejen)
  5. Smut og hak mandlerne (gem evt. en enkelt til mandelgaven). Pisk fløden til en luftig flødeskum og vend den i risengrøden sammen med de hakkede mandler.

Kirsebærsorbet

  1. Blend kirsebærsaucen med skal af appelsin, til den er helt glat.
  2. Fyld saucen i f.eks. muffins silikoneforme, og frys den min. 6 timer.

Ristet marcipan

  1. Riv marcipanen, på den grove side af rivejernet, direkte ned på et stykke bagepapir (dette er nemmest hvis marcipanen har været på køl eller frost forinden).
  2. Rist marcipanen i ovnen ved 180 grader i 6-8 min. Hold øje med det, da bagetiden er meget afhængig af din ovn.

Marcipancrumble

  1. Ælt alle ingredienser til en samlet masse og fordel det på et stykke bagepapir.
  2. Bag crumblen ved 180 grader i 12-15 min.

Brændte mandler

  1. Kog alle ingredienser op. Lad mandlerne koge ved middel temperatur, indtil sukkeret tørre ud. Det kan godt tage ca. 10 min.
  2. Rør nu grundigt i mandlerne til sukkeret begynder at smelte i bunden af gryden, og mandlerne begynder at poppe. Blive ved med at røre indtil sukkeret er flot karamelliseret omkring mandlerne.
  3. Hæld mandlerne ud på et stykke bagepapir og skil dem ad med det samme, med en ske.

Anret risalamanden med kirsebærsorbet og toppings, eller lad gæsterne selv anrette med de ting, de hver især har lyst.

Tip

Overvej eventuelt at servere desserten som en slags tapas i flere skåle, så gæsterne selv kan toppe deres risalamande med det, de hver især ønsker.

Find flere juleopskrifter lige her

Lignende opskrifter

Produkter i opskriften