Sværhedsgrad
Arbejdstid
30 minutter
Samlet tid
(inkl. evt. køl, frost og bagetid)
1.5 timer
Vurder denne opskrift

4 ud af 5 stjerner baseret på 28 anmeldelser

Risalamande med marcipan 6

Der er få dage på året, hvor størstedelen af os nyder præcis den samme dessert, men det er altså tilfældet med den danske klassiker risalamande, der traditionen er prikket over i'et efter julemiddagen juleaften. Der er mange traditioner denne aften, og selvfølgelig også når det kommer til risalamanden, der gerne nydes med lun kirsebærsauce og en enkelt gaveudløsende mandel. Vi har dog tilladt os at opgradere den traditionelle risalamande med et enkelt element, nemlig en marcipanchip af revet, ristet marcipan, som giver et dejligt knasende element til den traditionelle juledessert. Risalamande med marcipantvist er oplagt til juleaften såvel som til julefrokosten, hvor der skal kræves lidt ekstra for den elskede klassiker. 

Ingredienser

Opskrift er beregnet til 6 personer

  • Risalamande

  • 1 liter Sødmælk
  • 180 g Grødris
  • 1 Vaniljestang
  • 70 g Sukker
  • 4 dl Piskefløde
  • 100 g Mandler
  • Tilbehør

  • Kirsebærsauce

Sådan gør du

Hold skærmen tændt

Risalamande

  1. Kom mælken og grødrisene i en gryde, og kog langsomt op under konstant omrøring.

  2. Skru ned for varmen til næstlaveste blus. Rør rundt i et par minutter, og læg låg på gryden.

  3. Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud, vend vaniljekornene sammen med sukkeret på et skærebræt, så vaniljekornene skilles af.

  4. Kom vaniljekornene, sukkeret og den hele tomme vaniljestang i gryden, rør rundt, og lad risengrøden simre svagt i 45-50 minutter under jævnlig omrøring. Lad risengrøden køle helt af (den kan med fordel laves dagen i forvejen)

  5. Smut og hak mandlerne (gem evt. en enkelt til mandelgaven). Pisk fløden til en luftig flødeskum og vend den i risengrøden sammen med de hakkede mandler.

Ristet marcipan

  1. Riv marcipanen, på den grove side af rivejernet, direkte ned på et stykke bagepapir (dette er nemmest, hvis den har været på køl eller frost først). Sørg for stykkerne ligger tæt, så det bliver sammenhængende.

  2. Rist marcipanen i ovnen ved 180°C i 6-8 min. Hold øje med det, da bagetiden er meget afhængig af din ovn. Udstik runde chips med en udstikker eller et glas. Løft ikke chipsene før de er afkølede, da de er skrøbelige lune. 

  3. Servér risalamanden med lun kirsebærsauce og sprøde marcipanchips. 

Tip

Find endnu flere juleopskrifter lige her

Lignende opskrifter

Produkter i opskriften