De bedste opskrifter på pandekager og vafler

Søde pandekager med is er en klassisk dessert, som kun bliver bedre af at få tilsat lidt marcipan og måske en god chokoladesauce.

Vafler og pandekager spises ofte som dessert i vinterhalvåret, men de fungerer også godt om sommeren med friske bær og god vaniljeis.

Prøv vores vafler med nougat, toppet med vaniljeis og karamelsauce – den perfekte dessert til en sommerlun aften. Se alle vores opskrifter på pandekager her på siden.

Pandekager er både børn og voksnes favoritter. De er nemme at lave, og så er det også muligt at lave mange ad gangen, fordi de kan holde sig lune, imens du laver dem. Perfekt til brunch med gæster eller bare en hyggelig morgen, eftermiddag eller aften.

Pandekageopskrifter

Pandekager og vafler

Pandekager er, som navnet angiver, en flad kage, der tilberedes på en pande. Den klassiske pandekage består af æg, mælk, smør og mel, men der findes efterhånden et hav af nyfortolkninger af den oprindelige opskrift.

Pandekager adskiller sig fra traditionelle kager ved, at de steges på en pande i stedet for at blive bagt i ovnen. Derfor er en pandekagedej typisk også lidt mere tyndtflydende end en normal kagedej. Prøv vores opskrift på de lækreste pandekager, som du kan pynte med din favorit ODENSE Dessertsauce.

Er der tale om de pandekager, de laver i Amerika, er dejen dog lidt tykkere, hvilket også giver en tykkere og mere kageagtig pandekage.

Vafler og pandekager kan sammenlignes, da begge er lavet af en dej bestående af æg, mælk og mel. Vaflerne bliver normalt bagt i et vaffeljern, hvilket giver dem deres karakteristiske firkantede fordybninger eller sekskantede hjerteformede former, som vi også kender dem. 

Læs med om, hvor pandekager og vafler stammer fra nedenfor, og se vores bud på nyfortolkninger af den traditionelle pandekage- og vaffelopskrifter med vores gode ODENSE-ingredienser.

Pandekager Barn

Hvor stammer pandekager fra?

Pandekager er en lækker spise, der kan laves på mange forskellige måder, og som smager fantastisk, ligegyldigt hvordan de er lavet. Men hvor stammer pandekager egentlig fra?

En af forklaringerne på pandekagens oprindelse skal dateres helt tilbage til dengang, danskerne fastede i 40 dage op til påske.

Inden fasten gik i gang skulle køkkenet tømmes for alle de madvarer, som ikke måtte spises under fasten, og som ikke kunne holde sig til den var forbi.

Her var mælk, smør og æg nogle af disse madvarer. Ingredienserne blev blandet med mel og vupti: Her opstod pandekagerne!

Hurra Pandekager DK

Opskrift på pandekager

Den oprindelige opskrift på pandekager består af mel, mælk, smør og æg. Men du kan lave pandekager med flere ingredienser end det, og du kan tilmed tilpasse pandekagerne helt efter eget ønske.

Er du fan af pandekager, har du helt sikkert stået i køkkenet og kokkereret forskellige pandekager op til flere gange. Pandekager er fantastiske, da de kan spises på alle døgnets timer: Pandekager til brunch, til eftermiddagskaffen eller til dessert. Der er ikke dét, pandekager ikke kan spises til.

Hos Odense Marcipan har vi udviklet opskrifter på pandekager med lækker marcipan, nougat og chokolade, som du kan bruge direkte eller som inspiration til din helt egen pandekageopskrift.

Amerikanske pandekager med nougatsauce

Amerikanske pandekager

Pandekager kan fortolkes og laves på mange forskellige måder.

I Danmark laver vi typisk tynde store pandekager af en tynd og mere flydende dej, hvor de i Amerika laver pandekager på en helt anden måde.

Her laves dejen tyk, så pandekagerne bliver svampede og fyldige.

Disse amerikanske pandekager er tilsat nougat, som giver pandekagen et lækkert tvist. Tilføj frugt og karamelsauce til de amerikanske pandekager og servér.

De amerikanske pandekager kan bruges som et sødt indslag til en lækker brunch, eller som dessert eller en lækker eftermiddagssnack.

Lakrids Vaffel Med Lakrids Sauce DK

Vaflernes oprindelse

Den klassiske vaffel har rødder helt tilbage i oldtiden, hvor grækerne bagte flade kager mellem to varme metalplader. Med tiden blev disse metalplader udstyret med lange håndtag, hvilket gjorde det muligt at bage vaflerne over åben ild. Det var på denne måde, vaffeljernet blev opfundet og gradvist gjort mere praktisk over tid.

Vaflerne har gennemgået betydelig udvikling over årene, med forskellige variationer lige fra de traditionelle hjerteformede vafler til belgiske vafler, samt vafler med forskellige smagsvarianter og et mere sundere alternativ på vafler. 

Pandekage Vaffel 3

International vaffeldag

Vidste du, at der fejres International Vaffeldag i mange lande rundt om i verden? Det finder faktisk sted den 25. marts. Historien bag Vaffeldagen begyndte i Sverige ved en tilfældighed, da man kom til ved en fejl at blande de to ord "vafler" og "Vor Frue Dag" sammen, hvilket resulterede i en forvirring, som endte med at svenskerne begyndte at fejre forårets komme ved at spise vafler den 25. marts.

I USA fejres "Waffles Day" den 24. august, da det er jubilæumsdatoen for det første amerikanske patent, der blev tildelt i 1869 til Cornelius Swarthout for hans design og forbedringer af vaffeljernet.

Chokolade Pandekager Med Chokolade Sauce DK

Prøv uimodståelige pandekager i forskellige varianter

I Danmark er det traditionelle tilbehør til pandekager sukker og syltetøj, mens det i Amerika typisk er ahornsirup, der pryder pandekagerne.

Men når det kommer til disse lækre pandekager med chokolade, behøver du faktisk slet intet tilbehør. Chokoladen er nemlig tilføjet i dejen, hvilket resulterer i en lækker, sød og smagfuld pandekage.

For dem, der søger en lidt anderledes smagsoplevelse, har vi også en opskrift på pandekager med øl og marcipan. Det lyder måske usædvanligt, men øllet bidrager faktisk til at gøre pandekagerne ekstra sprøde og give dem lidt mere karakter. Disse pandekager med øl er velegnede som en lækker dessert året rundt.

Til halloween kan græskar være populært til pynt og endda i madlavning. Hvis du har lidt ekstra græskar til overs, kan du prøve at lave disse skønne pandekager med græskar, der giver en unik smagsoplevelse.