Lav smukkere og sjovere kager med fondant
Fondantarbejde er både nemt og sjovt, men ikke noget man gør med et halvt øje på projektet.
Vi har samlet en masse spændende opskrifter, gode tips og tricks og trin-for-trin guides til dig.
Så kan du let komme i gang med at gøre dine kager smukkere og sjovere med fondant.
Vores mest populære fondant
Udvalgte opskrifter med fondant
Tips til fondant
Opskrifter med fondant
Du kan bruge fondant til overtræk, figurer og pynt på de fleste kager - Det er kun fantasien der sætter grænser. Vi har samlet nogle spændende opskrifter på vores hjemmeside, der gør det let for dig at komme i gang med at bruge fondant.
Se de sjove opskrifter med fondant nederst på siden.
Tips & Tricks
Hos Odense Marcipan samler vi på tips og tricks. Her kan du selvfølgelig også finde inspiration til hvordan du får de bedste resultater med fondant, samt gode råd fra Annemette Voss til, hvordan du ruller fondant ud og undgår luftbobler og meget mere...
Fondant fra ODENSE
Opskrifter med fondant
Gode råd til fondant
Inden du går i gang med at arbejde med fondant, er der nogle få forberedelser, der er vigtige for at opnå et godt resultat.
- Sørg for altid at arbejde på en ren og glat bordplade. Hvis du har en bordplade af træ, så anvend evt. et stykke bagepapir, der tapes fast til pladen som underlag eller investér i et særligt underlag til fondant.
- Sørg for altid at have helt rene hænder og negle. Både af hygiejniske årsager, men også for at opnå et flot resultat. Du vil opleve, at fondant er meget mere modtagelig over for smuds end f.eks. marcipan.
- Sørg for at have arbejdsro. Fondantarbejde er godt nok rimelig nemt, men ikke noget man gør med et halvt øje på projektet. Vær til stede, mens du arbejder og brug den tid, der skal til.
Godt fondant udstyr
- Der er nogle helt grundlæggende remedier, som du bør have, inden du går i gang med at arbejde med fondant. Der findes et hav af forskelligt udstyr, som du kan investere i. Det er alt sammen sjovt og udfordrende, men naturligvis bør du vælge og vrage, som det passer dig og din egen bagestil bedst.
- Et rulle-underlag, hvis du ikke har en glat og ren bordplade. Underlaget er i det hele taget utroligt rart at arbejde med, da det tillader dig at flytte arbejdsstation undervejs, flytte nemt rundt på fondanten i processen og samtidig beskytte dit bord mod udstikkere mm.
- En rullepind i hård plast. Evt. både en stor rullepind til udrulning af overtræk og større portioner, samt en lille rullepind med afstandsgivere til bordpladen, der anvendes til mindre projekter som blomster o.l.
- En fast skummåtte. Den anvendes som underlag, når dine udstukne blomster o.l. skal behandles og formes med diverse værktøj. Den er helt uundværlig, hvis du vil lære at lave roser og andre 3D håndformede blomster.
- Forskellige blomster- og bladudstikkere. Særligt 5-blads udstikkeren er nyttig, da den kan anvendes til både roser og lign. blomster.
- Et modelleringssæt. I sættet bør der være et lille udvalg af værktøj til formning og prægning af fondant. Det absolut vigtigste værktøj er det lille ‘baller-tool’, navngivet efter den lille bold, der sidder i enden. Den anvendes til forsigtigt at trykke kanterne på dine udstukne blomster helt tynde og fine for at opnå et ægte og naturtro udtryk.
- Et ”plunger” udstikkersæt. ”Plungers” fungerer som en udstikker og præger i ét. Som f.eks. de sommerfugle, der er anvendt i denne folder. Det er utroligt nemt at arbejde med ”plungers” og sikrer et hurtigt samt fint udtryk.
- Såkaldte ‘Strygejern’. Det er nogle små plader i hård plast med håndtag, der anvendes til at stryge overfladen helt glat, efter du har overtrukket en kage. Et fantastisk værktøj, som giver det sidste finish.
- Kagelim og pensler. Anvend pensler til at børste fondanten ren for overskydende majsstivelse, til at male med på fondanten og til at pensle limen på med, så fondanten hæfter.
Det skal du vide om fondant
Fondant er en sukkerbaseret masse, der egner sig fantastisk til modellering af figurer og som overtræk på store og små kager.
- Opsmøring: Fondant opløses af vandholdige masser, og derfor er det utroligt vigtigt, at du anvender smørcreme, chokoladeganache eller lign. som opsmøring under fondantovertræk. Du kan derfor ikke opsmøre med f.eks. flødeskum, da fondanten langsomt vil blive klistret og opløst.
- Opbevaring: Fondant er nemt at arbejde med og opbevares bedst ved stuetemperatur pakket i plastikpose, så det bevarer sin elasticitet.
- Udrulning og modellering: Når du arbejder med fondant, kan du vælge enten flormelis eller majsstivelse som hjælp til udrulning og modellering, så fondanten ikke hænger i bordplade eller fast på fingrene. Majsstivelse har dog den fordel, at den ikke smelter og optages i fondanten på samme måde som flormelis. Vi anbefaler derfor majsstivelse til fondant.
- Fondant størkner og bliver helt hård, hvis du lader den tørre i et tørt miljø. Lad derfor være med at komme håndmodellerede fondantblomster i køleskabet, da de muligvis vil suge fugt til sig og derfor miste sin fine form. Du kan vælge at dekorere dine kager med fondantpynt umiddelbart inden servering, så sikrer du dig det bedste resultat. Færdige blomster kan opbevares i papæske eller åben kagedåse, indtil de skal sættes på kagen.