Fastelavnstraditioner

Fastelavnen er en festdag, som i dag bliver fejret af børn og barnlige sjæle. Fastelavn er en højtid med dybe rødder tilbage i tiden, og derfor har vi også rigtig mange traditioner omkring fastelavn.

Få historien bag de danske fastelavnstraditioner her!

Katten slås af tønden

At slå katten af tønden er nok den mest elskede fastelavnstradition af dem alle – i hvert fald blandt børn.

Oprindeligt var fastelavn en højtid, der handlede om at bekæmpe ondskaben, og katten – især den sorte kat – var i gamle dage et symbol på ondskab. Derfor var fastelavnstønden oprindeligt fyldt med en rigtig levende kat. Ved at slå katten ihjel i tønden mente man, at ondskaben også blevet slået ihjel.

 

Man fyldte tønden med en levende kat helt frem til 1800-tallet, men i dag nøjes vi heldigvis bare med at pynte fastelavnstønden med papirfigurer af sorte katte, og i stedet fylder vi den med søde sager, rosiner og frugt.

Hos Odense Marcipan hylder vi traditionen om at slå katten af tønden med denne skønne chokolade fastelavnskage, der er pyntet festligt som en fastelavnstønde.

Fastelavnsris

På samme måde som at slå katten af tønden blev fastelavnsrisene oprindelig brugt til at slå ondskaben og syndige tanker ud af mennesket.

Denne tradition fortsatte langt op i 1800-tallet, men i dag er fastelavnsriset heldigvis en dejlig gave, man giver børn til fastelavn. I dag pyntes et fastelavnsris nemlig med flotte bånd og slik, som kan nydes i fastelavnsdagene.

Pynt fx dit fastelavnsris med disse hjemmelavede ballon popcakes, der både er fyldt og overtrukket med lækker marcipan.

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller er den mest elskede fastelavnstradition hos os i Odense Marcipan.

Fastelavnsboller stammer fra dengang man fejrede hvidetirsdag, hvor man spiste hvide madvarer som æg, sukker og hvedemel for at fejre, at det var den sidste dag inden fasten, hvor man måtte spise disse madvarer.

Hos Odense Marcipan hylder vi denne tradition med masser af opskrifter på lækre og saftige fastelavnsboller fyldt med gode sager som creme, chokolade, flødeskum og selvfølgelig marcipan.

Se også her for inspiration til at lave lækre fastelavnsboller med Odense Marcipan!

Fastelavnsudklædning

Mens det i gamle dage var voksne, der klædte sig ud, er det i dag mest børn, der holder denne tradition i live.

I gamle dage klædte de voksne sig ud som noget farligt for at skræmme det onde væk, men den skik er heldigvis blevet afløst af børn, der klæder sig ud som superhelte, prinsesser, pirater og andre sjove figurer.

’Boller op, boller ned’

For blot et par årtier siden var det skik at rasle til fastelavn. I dag er skikken ved at gå i glemmebogen, og Halloween traditionen med ’slik eller ballade’ har så småt har taget over, men enkelte steder rasler børn stadig til fastelavn, og så er det med at stå klar med de hjemmelavede fastelavnsboller!

Skikken med at rasle foregår nemlig ved, at børn klæder sig ud og går fra dør til dør og synger ’boller op, boller ned, boller i min mave, hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade’ i håb om at få lidt mønter og en fastelavnsbolle.