Historien om påskeæg

Traditionen omkring påskeæg stammer tilbage fra den gang, hvor vi fastede op til påsken. Her var det ikke tilladt at spise æg, og når fasten var slut, fejrede man påsken med blandt andet at spise massevis af æg, som var flot dekoreret.

I dag fejrer vi stadig påske ved at dekorere påskeæg, og især børn har glæde af at male mange æg i flotte farver og mønstre.

Hvor man i gamle dage spiste ægget, så puster vi i dag æggehviden og –blommen ud, inden vi dekorerer det. I stedet bruger vi de dekorerede påskeæg som flot påskepynt fra børnene.

Selvom vi ikke længere spiser de æg, vi maler, så spiser vi gengæld de påskeæg, der er lavet af marcipan, nougat og chokolade. Og gerne mange!

Rosaæg Påskeæg Med Rosastøv

Hvornår giver man påskeæg?

Påskesøndag er typisk den dag, man giver hinanden påskeæg. Ofte er det forældre eller bedsteforældre, der giver påskeæg til børnene, og nogle gange ligger de gemt i haven af påskeharen.

Vi giver også hinanden påskeæg, hvis vi ikke kan gætte afsenderen af et gækkebrev. Her er skikken, at har du ikke gættet, hvem der har sendt dig et gækkebrev inden for tre dage, skal du give afsenderen et påskeæg.

Gætter du til gengæld, hvem der har sendt dig et gækkebrev, er det afsenderen, der skal give dig et påskeæg.

Økologiske Marcipanpåskeæg I Forskellige Farver 01

Sådan laver du hjemmelavede påskeæg

Hvorfor ikke lave dine påskeæg selv? Det er hyggeligt og slet ikke særlig svært. Du kan lave alt lige fra klassiske påskeæg med marcipan, nougat og chokolade til de lidt mere fantasifulde smagsvarianter med bl.a. hyldeblomst marcipan eller karamel krokant.

Uanset hvilke slags påskeæg, du giver dig i kast med, hjælper vi dig godt på vej med nemme opskrifter på påskeæg, mulighed for køb af chokolade, nougat og marcipan via vores webshop og videoguides, der viser dig, hvordan du laver de perfekte påskeæg.

Se fx denne guide til, hvordan du nemt laver hjemmelavede påskeæg med vores Odense æggerulle, som sørger for, at dine æg bliver flotte og ensartet – og brug vores tips til påskeæg nedenfor.

Vores bedste tips til de perfekte påskeæg

  • Del marcipanen i lige store stykker, så får du de mest ensartede påskeæg
  • Lad gerne marcipanpåskeæg hvile i ca. 1 døgn, inden du overtrækker dem med chokolade, da det giver det bedste resultat.
  • Brug overtrækschokolade til at overtrække dine påskeæg – det giver en flot, glat og ensartet overflade.
  • Sørg altid for, at dit fyld er dækket helt af marcipan, inden du overtrækker dine påskeæg. Marcipanen beskytter fyldet og sørger for, at det ikke falder ud, når du overtrækker dine æg.
  • Temperer altid 200-400 gram chokolade ad gangen – også selvom du ikke skal bruge så meget. Det gør tempereringen lettere, og den overskydende chokolade kan gemmes og bruges senere.

Få inspiration til hjemmelavede påskeæg nedenfor, hvor vi har samlet nogle af vores bedste opskrifter. Så kan du glæde familien og børnene med lækre, hjemmelavede påskeæg med masser af marcipan, chokolade og blød nougat!

Påske opskrifter