Sværhedsgrad
Arbejdstid
1 timer
Samlet tid
(inkl. evt. køl, frost og bagetid)
2,75 timer
Vurder denne opskrift

5 ud af 5 stjerner baseret på 1 anmeldelse

Cross buns med hvid chokolade og marcipan 12

En cross bun er en sød, krydret, luftig bolle med masser af smag og det kendetegnende kryds på toppen. Bollen traditionelt blevet spist langfredag i påsken i Storbritannien, Irland, Australien, New Zealand, Sydafrika, Canada, Indien, Pakistan, Malta, USA og Commonwealth Caribien, og er derfor en sød påsketradition. Det hvide kryds af marcipan på toppen af bollerne symboliserer et kors, da langfredag eftersigende er dagen, hvor Jesus blev korsfæstet og døde på korset.

Nogle bager cross buns med frugt, men her har vi valgt at tilføje hvid chokolade og marcipan.

Ingredienser

Opskrift er beregnet til 12 stk.

  • Gærdej

  • 75 g Smør
  • 2 dl Sødmælk
  • 25 g Gær
  • 1 Æg
  • 3 spsk Sukker
  • 1 tsk stødt Kardemomme
  • 1 tsk stødt Ingefær
  • 1 tsk stødt Nellike
  • 0,50 tsk Salt
  • 475 g Hvedemel
  • Sirup

  • 50 g Sukker
  • 0,50 dl Vand
  • Pynt

  • 75 g Flormelis
  • 20 g Glukosesirup

Sådan gør du

Gærdej

  1. Smelt smørret og afkøl det bagefter.
  2. Lun mælken, og hæld den over i en skål.
  3. Opløs gæren i den lune mælk.
  4. Tilsæt det smeltede smør, ægget, sukkeret, krydderierne, saltet og hakket chokolade.
  5. Ælt hvedemelet i massen lidt ad gangen. Ælt til dejen er glat og smidig.
  6. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time, til dejen er dobbelt størrelse.
  7. Del dejen i 12 lige store stykker, og tril stykkerne til boller.
  8. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 min.
  9. Bag bollerne ved 225°C i ca. 15 min. til de er gyldne.

Sirup

  1. Kom vand og sukkeret i en gryde, og kog blandingen op, til sukkeret er opløst.
  2. Pensl bollerne med siruppen, mens de stadig er lune, så de får en flot blank overflade.

Pynt

  1. Ælt marcipanen, flormelisset og glukosesiruppen til en dekorationsmarcipan.
  2. Rul marcipanen ud på et bord drysset med flormelis, og skær marcipanen i strimler, som passer til størrelsen på bollerne.
  3. Dekorer bollerne, med et kryds, eller et andet mønster.

Tip

Du finder endnu flere opskrifter på bagværk lige her.

Er du på udkig efter påskedesserter? Så kan du finde endnu flere opskrifter på påskeæg, påskekager, og påskedesserter lige her.

Lignende opskrifter

Produkter i opskriften