Fakta og historien om mandler
Mandler stammer helt tilbage fra oldtidens sydvestlige Asien, som er det område, vi i dag kender som Kina og det østlige område af Rusland, Iran og Pakistan. Mandlen er blandt verdens ældste dyrkede afgrøder, og vi ser den nævnt allerede i Biblen.
Når du spiser lækker konfekt og kransekage, tænker du nok sjældent på råvarerne. Men den marcipan, vi producerer hos Odense Marcipan, er lavet på mandler.
Faktisk er der i Original ODENSE Marcipan hele 63 % mandler i og kan derfor betegnes som ren rå marcipan. Det giver den runde og fyldige smag, der karakteriserer en god kvalitetsmarcipan.
Vores populære mandler
Mandlens historie
Grunden til, at mandlen er kendt i hele verden, skyldes, at mennesker tidligt begyndte at nyde mandlerne – både som mad og gave, men også som kunst for øjet på grund af mandeltræets flotte blomstring.
Folk begyndte hurtigt at handle med mandeltræer som varer, og derfor er mandeltræerne i dag spredt ud over de fleste varme klimaer og tørre lande som Spanien, Marokko, Australien, Grækenland, Tyrkiet, Israel og USA.
I dag mener man, at Californien står for den største andel af mandelproduktionen i verden. I Californien og Australien har mandlerne optimale varmeforhold, hvilket giver mandler af meget høj kvalitet.
Det er netop den kvalitet, vi leder efter, når vi køber mandler til ODENSE Marcipan. Vi sætter en ære i at søge, udvælge og købe kun de bedste mandler til vores marcipan. Læs mere om de mandler, vi anvender i vores marcipan her.
Hvor stammer ordet mandel fra?
Ordet mandel stammer fra Tyskland. Tyskerne omdannede det latinske udtryk amanda, som betyder ”bør elskes”. Og det er lige hvad, mandler bør: Elskes – som nøddesnacks, i marcipan, i kransekagen og som hakkede mandler, der giver bid og smag til kager og desserter.
Facts om mandler
Vi har samlet nogle facts om mandler, som du måske ikke vidste.
Vidste du fx, at:
- Mandler gror på træer
- Træerne trives bedst i varme og tørre klimaer
- Der bliver produceret ca. 1,7 millioner tons mandler
- Den største mandelproduktion sker i USA
- Mandler har en god ernæringssammensætning
- I biblen nævnes mandler i 4. mosebog
- Mandler kan både være bitre og søde
- Mandeltræet stammer oprindeligt fra Asien
- Mandler er i familie med abrikos, fersken og kirsebær
- Resterne fra mandelproduktionen bliver brugt som kvægfoder
- Der er 30 forskellige mandelvarianter
Næringsindhold i mandler, abrikoskerner og marcipan
Rå mandler
Nødder generelt, inklusiv mandler, betragtes som en sund snack, hvis de indtages den i rigtige mængde (ca. 30 g eller en lille håndfuld). Det er de bl.a., fordi de:
- Mætter godt
- Giver energi
- Er en kilde til protein
- Er en kilde til kostfibre
- Er en kilde til vitaminer og mineraler
- Har et højt olieindhold, hvoraf hovedparten er umættede fedtsyrer (de ”gode” fedtsyrer)
Kilde: Fødevarestyrelsen - Alt om kost
Energifordelingen i rå mandler
Energiindholdet i mandler er relativt højt og fordeler sig for 100 g mandler som følger:
- 2507 kJ
- 606 kcal
- 52,1 gram fedt (heraf 42,8 gram umættede fedtsyrer)
- 6,5 gram kulhydrat (heraf 6,5 g sukker)
- 10,6 gram kostfibre
- 21,2 gram protein
Kilde: DTU’s Frida Fooddata.dk
Mandler betegnes som naturens sunde snack, men ønsker du et vægttab, skal du dog ikke spise dig mæt i mandler, men i stedet nøjes med en lille mængde, til den lille sult. For eksempel indeholder 10 gram mandler ca. 60,6 kcal, mens 100 gram mandler indeholder ca. 606 kcal.
Vær opmærksom på, at visse proteiner i mandler og abrikoskerner kan for nogen virke allergifremkaldende.
Rå abrikoskerner
Abrikoskerner minder både i smag og udseende om mandler, og bruges i visse marcipanprodukter som supplement til mandler.
Næringsindhold i søde abrikoskerner
100 gram søde abrikoskerner indeholder ca. 620 Kcal, og næringsindholdet i abrikoskerner fordeler så således pr. 100 gram:
- ca. 50-55 gram fedt
- ca. 2-10 gram kulhydrat
- ca. 5-10 gram kostfibre
- ca. 20-25 gram protein
Odense-produkter med abrikoskerner
Vi bruger kun abrikoskerner i ét af vores Odense-produkter; ODENSE Bagemarcipan. Vores bagemarcipan er tilsmagt med mandler for at få den perfekte marcipansmag.
Abrikoskerner har den egenskab, at de ikke flyder så meget ud, når de bliver bagt, hvilket gør marcipan med abrikoskerner yderst bagestabil. Brug den til bagning, hvor marcipan indgår, som fx kransekage, frugttærter eller marcipankringle.