Hvor kommer mandler fra?

Mandler gror på mandeltræer og har en lang proces, der strækker sig over hele sommerperioden.

De optimale forhold til dyrkning af mandler er tørt vejr og meget sol. Derfor trives mandlerne ikke i det tempererede Europa, men dyrkes især i Spanien, Italien og Californien, som står for 80 % af verdens mandelproduktion.

Mandler stammer helt tilbage fra oldtidens sydvestlige Asien, og den lille kerne er blandt de ældste afgrøder, som vi dyrker. Læs hele mandlens historien her.

Hvor dyrkes mandler?

På vores fabrikker i Odense får vi mandler fra hele verden. Vi importerer især fra Californien, hvor mandlerne er søde og af højeste kvalitet.

Vi besøger ofte vores mandel-leverandører for at se den imponerende proces, selve produktionen og for at tjekke kvaliteten.

Er mandler en nød?

Mandler er ikke en nød, men et frø fra en stenfrugt. Stenfrugten er 3-6 cm stor, hvor skallen er aflang, hård og grøn.

Læs med nedenfor, hvordan mandler går fra jord til bord og læs flere fakta om mandler her.

Mandeltræets lange liggetid

I perioden november til februar holder alle mandeltræer en naturlig pause, hvor de hverken blomstrer eller leverer nødder.

I denne tørlægningsperiode passer træerne sig selv og gør sig klar til endnu en sæson med fine blomster og lækre mandler.

Mandelblomster – Fantastisk smuk blomstring

Pludseligt, som på kommando, i slutningen af marts måned begynder alle mandeltræer at blomstre. Blomsterne er smukke, i rosa og hvid, og synet i sig selv er fantastisk.

På de mandelfarme, som vi her hos Odense Marcipan får vores mandler fra, står træerne samlet, så i marts og april måned er markerne fyldte med blomstrende mandeltræer, der er klar til bestøvning.

Bestøvningen af mandeltræer

Mange mandeltræer bestøver sig selv og behøver ikke hjælp til at gro de lækre mandler. Men en del træer trænger til en hjælpende hånd, og det gør bierne for dem.

På de fleste mandelfarme bruger man bier aktivt til at hjælpe bestøvningsprocessen – akkurat som man gør det med mange andre frugttræer.

Mandelkernerne bliver formet

Indtil juni gror mandlerne flot på træerne. Skallen bliver hærdet, og kernen indeni bliver formet. Det er denne kerne, som senere hen bliver til lækre mandler.

Mandelskallerne åbner sig

Hen over sommeren åbner skallerne sig på grund af varmen og modningen. Det betyder, at de små kerner indeni kan tørre og blive til nødder.

Skallerne åbner sig langsomt og gradvist i løbet af perioden, og i slutningen af sommeren har de helt åbnet sig. Så er det høsttid.

Høst af mandler

I sensommeren og starten af efteråret bliver mandlerne høstet. Det foregår ved, at maskiner ryster træerne, så mandlerne falder ud af skallen og ned på jorden.

På jorden bliver de liggende og tørrer yderligere 8-10 dage, før de bliver fejet sammen og samlet op.

Afskalning og størrelse-opdeling af mandlerne

Efter høsten skal mandlerne behandles. Det starter med, at man fjerner alle skaller og evt. jord. Mandlerne bliver herefter sorteret ud fra størrelse.

Det er kun de bedste mandler, der kommer videre fra dette trin i processen og leveret til vores fabrikker i Odense.

Opbevaring og pakning af mandler

Når mandlerne er blevet sorteret, skal de pakkes og opbevares korrekt for at holde på kvaliteten og smagen. Det sker under meget kontrollerede forhold.

Nu er de klar til at blive sendt til Odense, hvor vi står klar til at modtage de lækre mandler, som vi bruger til at producere vores gode kvalitetsmarcipan.

 

Læs mere om, hvad marcipan er lavet af her og bliv klogere på næringsindholdet i marcipan og mandler her.