Hvornår spiser man kransekage?

Kransekage er en festlig kage, der både ser indbydende ud og smager fantastisk. Vil du kræse ekstra godt om dine gæster, skal du servere en kransekage, og hvad enten det bliver et flot kransekagetårn eller små bidder eller stænger, så vil du med garanti imponere dine gæster.

Kransekagen er en dansk opfindelse, og vi har i Danmark tradition for at nyde den lækre og søde kransekage ved en række særlige festlige begivenheder, som blandt andet til midnat nytårsaften, til sommerens studentergilder eller til et flot og romantisk bryllup.

Kransekagen er i dag et symbol på den gode smagsoplevelse til livets festlige øjeblikke. Det er ægte håndværk – bagt med hjertet.

Fejr nytårsaften med kransekage

Kransekagen er en festlig kage, som de fleste forbinder med nytårsaften. Når klokken slår tolv, og alle er sprunget ind i det nye år, fejres det med en overdådig kransekagetop.

Traditionen tro serveres et højt tårn af kransekage, som er festligt pyntet med hvid glasur, flag, stjernekastere, glimmer eller andet festlig pynt. Et glas bobler og gnisterne fra en stjernekaster er med til at få nytårsstemningen helt i top.

Men hvorfor spiser vi egentlig kransekage nytårsaften?

Oprindeligt var kransekage primært noget, overklassen spiste til festlige lejligheder – gerne serveret sammen med et glas mousserende vin som champagne. Det symboliserede velstand og ekstravagance, og det blev nytårsfesten hurtigt en del af.

Denne tradition har vi holdt fast i, og i dag er både den mousserende vin og kransekagen en fast bestanddel af vores nytårsaften. Ikke længere som et symbol på rigdom og velstand, men mere for at signalere, at nytårsfesten er en helt særlig festlig begivenhed.

Servér kransekage til barnedåb

Vi serverer ikke kun kransekage til nytårsaften, men også til en stor begivenhed som et barnedåb. En barnedåb er den første fest for den lille ny, hvor vi fejrer navngivningen af det nye familiemedlem – og det gøres ofte med en flot kransekagetårn med en babyfigur på toppen.

En barnedåb kan også fejres med disse små festkransekager med rabarbercreme, hvor de små lyserøde kager vil være oplagte at servere til en pige-barnedåb. Den lyserøde rabarbercreme og de lyserøde forme går perfekt ind det pigede tema. Hvis det er en drengebarnedåb kan rabarberen skiftes ud med blåbær, således får cremen et blåligt skær.

Kransekage til konfirmation

Er du blevet døbt, vil den næste store begivenhed i dit liv være konfirmationen. Konfirmation er en bekræftelse, og ikke mindst en fejring, af overgangen fra barn- til voksenalderen.

Konfirmationen fejres med venner og familie, der holdes taler, spises god mad og selvfølgelig også en god konfirmationsdessert eller -kage.

Kransekagen eller overflødighedshornet vil være en flot afslutning på en god middag og serveres typisk sammen med eftermiddagskaffen. Hvis du gerne vil prøve noget nyt, så find inspiration i vores fine kransekager med hvid creme.

Sommerlig kransekage til studenterfesterne

Den næste store begivenhed i dit liv er ikke relateret til religion, men til fremtidsplaner, flittighed og ambitioner. Studenterfesten er det gilde, hvor afslutningen på en gymnasial uddannelse fejres. Det er en uge med fest og farver, hvor studenterne bliver forkælet med lækker mad og flotte kager.

På sommerdage er kransekage med farvestrålende, friske frugter og bær det perfekte valg. Servér kransekagen med en kølig, mousserende vin og et fad med friske frugter. Perfekt til de festglade studenter.

Ønsker du at forkæle dine gæster med oplevelser for både syns- og smagssansen er en kransekagebuffet et rigtig godt valg. Find inspiration til andre gode studenterkager her!

Romantisk kransekage til bryllup

Brylluppet er kærlighedens fest og en begivenhed, der i dén grad også kræver et overdådigt kagebord. Her serveres ofte kransekage til bryllupsreceptionen, eller ligesom nytårsaften omkring midnat efter bryllupsvalsen.

Oprindeligt blev overdådighedshornet serveret til bryllupper, fordi kagen er et symbol for frugtbarhed og overflod – og ikke mindst fordi kagen er flot og festlig.

Ved at servere overflødighedshornet, ønskes brudeparret overflod i form af rigdom og kærlighed, samt frugtbarhed for at føre generationen videre. Kransekagehornet fyldes med lækker konfekt, fyldte chokolader og friske bær.

Et bryllup er fyldt med traditionsrige og glædelige øjeblikke. Det er en dag fyldt med romantik, kærlighed og sans for detaljen. Hvad kunne passe bedre ind end en festlig kransekage?

Kransekage til reception og fødselsdag

Vi har også tradition for at servere kransekage til fødselsdage og især receptioner. Vi holder ofte receptioner i forbindelse med bryllupper, eller når kontoret er flyttet til nye lokaler, men vi holder også reception til runde fødselsdage eller jubilæer.

Det, der kendetegner en reception, er, at det er en lidt mere uformel fejring, hvor gæsterne ikke er inviteret til et bestemt tidspunkt, men kan droppe ind og gå igen, efter behov. Til en reception serveres maden derfor typisk ved et stort tag-selv-bord, hvor den spises stående.

Her er kransekagen et perfekt valg, da det er en festlig kage med en fast konsistens, der hverken krummer eller fedter særlig meget. Du kan let skære et stykke af kransekagen og spise det med fingrene.

Du kan også vælge at servere kransekagekonfekt, som er små mundrette stykker kransekage, der kan pyntes flot med alverdens festlig pynt. Du kan også vælge en lidt grovere udformning, som giver konfekten et rustikt udtryk, og de små stykker gør den velegnet til receptioner.

Til den store, runde fødselsdag vil det derimod være oplagt at vælge et overdådigt overflødighedshorn eller en imponerende kransekagetop.

Det festlige dannebrogsflag med sin kombination af kransekage og friske, røde bær falder i de flestes smag, og er derfor også et godt valg til fødselsdagsfesten.

Find mere inspiration

Er du lige så vild med kransekage, som vi er hos Odense Marcipan, kan du også blot servere et lækkert stykke til søndagskaffen eller en fredag aften foran tv’et.

Find inspiration i vores mange opskrifter på kransekage. Du finder både traditionelle opskrifter samt opskrifter, der nytænker kransekagen og eksperimenterer med nye smagsvarianter og udformning,

Læs her, hvis du vil vide mere om, hvad kransekage er, og få historien bag den danske kageopfindelse.