Historien om flødeboller

Flødeboller er en genial opfindelse, men hvad er historien egentlig bag den populære kage? Vi har samlet alt, der er værd at vide om flødeboller.

Hvor stammer flødeboller fra?

Hvor flødebollen stammer fra er et omdiskuteret emne, og der er ikke et endegyldigt svar på dette. Mange tror, at flødebollen er af dansk oprindelse, men faktisk er den enten fra Skotland eller Amerika.

Skotland lavede flødeboller allerede tilbage i slutningen af 1800-tallet. Dengang gik flødebollen under navnet Chocolate Mallow Biscuit, som stadig kan købes i dag.

Grunden til, at Amerika muligvis er ophavslandet til flødebollen, skyldes historien om den danske mesterkonditor Emil Elikofer.

Sådan kom flødebollen til Danmark

Opskriften på flødebollen blev fragtet fra Amerika til Danmark af Emil Elikofer tilbage i 1912. Han blev belønnet med livslang ansættelse i Elvirasminde chokoladefabrik og fik tilmed et guldur.

Elvirasminde er Danmarks ældste chokoladefabrik og er det firma, der står bag Samba flødeboller. De første flødeboller blev solgt omkring 1905-1906, men den amerikanske opskrift blev anvendt efter 1912.

Hvor stammer navnet fra?

Negerkys, negerbolle eller flødebolle - kært barn har mange navne. Flødebollen hed oprindeligt negerkys eller negerbolle, men i slutningen af 1980’erne blev dette bandlyst. Derfor blev navnet ændret til flødebolle, som er det navn, de fleste bruger i dag.

Elvirasminde chokoladefabrik skiftede også navn fra Sambo til Samba af samme årsag. I dag ejer Elvirasminde også flødebolleproducenten Spangsberg, som laver luksus flødeboller med avanceret fyld og flotte flødebolleskaller.

Hvornår blev det populært at lave hjemmelavede flødeboller?

Det er svært at sige præcis, hvornår det blev populært at lave hjemmelavede flødeboller, men det er tydeligt, at trenden er vokset i de seneste år.

Flere og flere virksomheder er begyndt at producere gourmet flødeboller, hvilket er med til at bidrage med inspiration til nye flødebolleopskrifter.

Flødeboller i dag

Der er sket meget siden, de første flødeboller blev produceret tilbage i 1905-1906 i Danmark. Dengang bestod flødebollen af en klassisk vaffelbund, flødebolleskum, overtrukket med mørk chokolade og drysset med kokosmel.

I dag er mulighederne uendelige for den populære flødebolle:

  • Bund: vaffel, marcipan, nødder eller småkage
  • Skum: hindbær, jordbær, kirsebær, citron, karamel, lakrids, kaffe
  • Overtræk: hvid-, lys-, mørke chokolade eller en kombination
  • Pynt: glimmerstøv, frugtstøv, kokosmel eller hakkede nødder
  • Overraskelser indeni: frugtgelé, friske bær, saltkaramel- eller lakridskaramelkerne

Lav flødeboller med Odense Marcipan

Hos Odense Marcipan vil vi gerne hjælpe dig godt på vej, når du skal lave din første hjemmelavede flødebolle. Vi har derfor samlet de bedste opskrifter på flødeboller til dig her, og der er både opskrifter til dig, der er nybegynder, og til dig der har brug for nye udfordringer. 

Vi har også samlet de bedste tips til flødeboller, og vi giver dig inspiration til, hvordan du laver flødeboller, så du kan blive klædt godt på, inden du går i gang med selve flødebolleprojektet.

Mange mener at chokoladetemperering er én af de største udfordringer ved at lave sine egne hjemmelavede flødeboller. Derfor har vi lavet en guide til dig, så du kan lære at temperere chokolade til perfektion, hvad enten du anvender hvid, lys eller mørk chokolade.

Du ønskes alt held og lykke med jagten på at finde din favorit flødebolle. Velbekomme!