Chokolade vs. Overtræk

Har du lagt mærke til, at der er forskel på de knapper, du kan købe fra Odense Marcipan? Vi laver nemlig ikke kun chokoladeknapper i almindelig chokolade, som fås i varianterne hvid, lys, mørk, ruby og hvid med karamel. Vi sælger også overtræksknapper i varianterne hvid, lys og mørk. Der er ret stor forskel på ægte chokolade og overtræk, specielt i forhold til hvad de er lavet af, og hvad man bruger dem til.

Forskellen på overtræk og chokolade

EU har nogle helt faste regler for, hvad henholdsvis mørk, lys og hvid chokolade må indeholde, og hvad de må tilsættes, bl.a. skal alle tre produkter være baseret på kakaosmør og kakaomasse, og så må de ikke indeholde palmekernefedt. Det skal naturligvis også overholdes i Danmark, men her i Danmark har vi en anden produktkategori kaldet Vekao. Vekao er bl.a. chokoladelignende produkter, der betragtes som efterligninger af chokolade.

Vores overtræksknapper er vekaoprodukter, fordi de er baseret på palmekernefedt i stedet for kakaosmør. Det betyder, at de ikke har helt den samme chokoladesmag som vores chokoladeknapper, men til gengæld gør palmekernefedtet dem nemmere at arbejde med. Vi bruger naturligvis udelukkende bæredygtigt palmeolie og palmekernefedt i vores produkter, det kan du læse mere om her.

Hvornår bruger man overtræk fremfor ægte chokolade?

OvertrækOm man bruger overtræksknapper eller chokoladeknapper er en smagssag. ODENSE Overtræk har en sødere smag end ODENSE Chokoladeknapper, og du vil ikke finde den samme smag af chokolade i overtræksknapperne. Til gengæld er ODENSE Overtræk nemmere at arbejde med, da det blot skal smeltes, hvorimod ægte chokolade skal tempereres korrekt for at opnå et flot resultat. Du kan læse mere om forskellen på at smelte og temperere i vores chokoladetempereringsguide. Helt simpelt sagt er overtræk nemt at arbejde med, men det mangler lidt på smagen, mens ægte chokolade skal tempereres, hvilket kan være svært, til gengæld smager det fantastisk.

Choko-knapperDer er dog formål, hvor vi mener, at det ene produkt egner sig bedre end det andet. Overtræk et ikke så følsomt overfor temperatursvingninger, som ægte chokolade kan være, hvis det ikke er tempereret 100% perfekt, så hvis du f.eks. vil lave fine snirkler, der skal sidde fast på en kransekagetop, anbefaler vi, at du bruger ODENSE Overtræk, da det er nemmere at lykkes med, uden at det bliver blødt og falder af. Hvis du i stedet vil lave fyldte chokolader, som helst skal have en blank overflade og et lækkert knæk, når du bider i det, så anbefaler vi, at du bruger ODENSE Chokoladeknapper og læser vores guide til temperering af chokolade.

Når chokolade skal blandes i en mousse, ganache eller andet, hvor den blandes med andre ingredienser, behøver du ikke at temperere den, da det ikke vil gøre nogen forskel for det færdige resultat. Derfor anbefaler vi i disse tilfælde, at du bruger ægte chokolade, da det er smagen, der er i fokus.

Der gælder det samme for ODENSE Chokolade i blok som for ODENSE Chokoladeknapper, da begge produkter er lavet af ægte chokolade. Som altid er du velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til vores produkter og hvordan de bruges.