Stigende mandelpriser giver dyrere marcipan til jul

Julen 2015: Tørke i Californien, en stærk US dollar og stor efterspørgsel efter nødder på verdensplan gør marcipanen dyrere i Danmark


Prisudviklingen på mandler har gennem det seneste år været dramatisk høj og i kombination med en stærk US dollar har det betydet, at afregningspriserne på verdensmarkedet næsten er fordoblet.


For marcipanproducenterne i Danmark har råvarepriserne på mandler enorm betydning, for der indgår cirka 63% mandler i en pakke ren rå marcipan. Det svarer til, at der bruges mere end 300 mandler til at producere en pakke marcipan med 400 gram. 


Langt størstedelen af de mandler, der importeres og anvendes i Danmark, er søde mandler fra Californien.


I Californien produceres omkring 80% af alle verdens mandler, og udbyttet har været faldende på grund af tørke i staten. Samtidig har efterspørgslen på verdensplan efter nødder (mandler, hasselnødder etc.) været kraftigt stigende fra Asien, Mellemøsten og Europa. En kombination som har resulteret i kraftigt stigende afregningspriser i US dollars.


Så alle danske marcipanelskere må desværre forvente, at julemarcipanen bliver noget dyrere i år.


Heldigvis er marcipanen en god og hyggelig dansk tradition og langt fra den største post på familiens julebudget, sammenlignet med, hvad der ellers bliver brugt på julemad, drikkelse, bagværk og julegodter.