Hvorfor giver man påskeæg til påske?

Historien om Påskeægget

Traditionen omkring påskeæg stammer tilbage fra den gang, hvor vi fastede op til påsken. Her var det ikke tilladt at spise æg, og når fasten var slut, fejrede man påsken med blandt andet at spise massevis af æg, som var flot dekoreret.

I dag fejrer vi stadig påske ved at dekorere påskeæg, og især børn har glæde af at male mange æg i flotte farver og mønstre.

Hvor man i gamle dage spiste ægget, så puster vi i dag æggehviden og –blommen ud, inden vi dekorerer det. I stedet bruger vi de dekorerede påskeæg som flot påskepynt fra børnene.

Selvom vi ikke længere spiser de æg, vi maler, så spiser vi gengæld de påskeæg, der er lavet af marcipan, nougat og chokolade. Og gerne mange!

Hvornår giver man påskeæg?

Påskesøndag er typisk den dag, man giver hinanden påskeæg. Ofte er det forældre eller bedsteforældre, der giver påskeæg til børnene, og nogle gange ligger de gemt i haven af påskeharen.

Vi giver også hinanden påskeæg, hvis vi ikke kan gætte afsenderen af et gækkebrev. Her er skikken, at har du ikke gættet, hvem der har sendt dig et gækkebrev inden for tre dage, skal du give afsenderen et påskeæg.

Gætter du til gengæld, hvem der har sendt dig et gækkebrev, er det afsenderen, der skal give dig et påskeæg.

Læs mere om påskeharen og gækkebreve her.

Sådan laver du hjemmelavede påskeæg

Hvorfor ikke lave dine påskeæg selv? Det er hyggeligt og slet ikke særlig svært. Du kan lave alt lige fra klassiske påskeæg med marcipan, nougat og chokolade til de lidt mere fantasifulde smagsvarianter med bl.a. hyldeblomst marcipan eller karamel krokant.

Uanset hvilke slags påskeæg, du giver dig i kast med, hjælper vi dig godt på vej med nemme opskrifter på påskeæg, mulighed for køb af chokolade, nougat og marcipan via vores webshop og videoguides, der viser dig, hvordan du laver de perfekte påskeæg.

Se fx denne guide til, hvordan du nemt laver hjemmelavede påskeæg med vores Odense æggerulle, som sørger for, at dine æg bliver flotte og ensartet – og brug vores tips til påskeæg nedenfor.

Vores bedste tips til de perfekte påskeæg

  • Del marcipanen i lige store stykker, så får du de mest ensartede påskeæg
  • Lad gerne marcipanpåskeæg hvile i ca. 1 døgn, inden du overtrækker dem med chokolade, da det giver det bedste resultat.
  • Brug overtrækschokolade til at overtrække dine påskeæg – det giver en flot, glat og ensartet overflade.
  • Sørg altid for, at dit fyld er dækket helt af marcipan, inden du overtrækker dine påskeæg. Marcipanen beskytter fyldet og sørger for, at det ikke falder ud, når du overtrækker dine æg.
  • Temperer altid 200-400 gram chokolade ad gangen – også selvom du ikke skal bruge så meget. Det gør tempereringen lettere, og den overskydende chokolade kan gemmes og bruges senere.

Få inspiration til hjemmelavede påskeæg nedenfor, hvor vi har samlet nogle af vores bedste opskrifter. Så kan du glæde familien og børnene med lækre, hjemmelavede påskeæg med masser af marcipan, chokolade og blød nougat!

Påskeæg med lakrids, citron og hindbær

Lakrids og marcipan går godt sammen. Se her, hvordan du laver skønne marcipanpåskeæg med en smag af lakrids, citron og hindbær. Vi guider dig til, hvordan du laver hjemmelavet lakridsmarcipan, eller skyd genvej og køb vores Odense Marcipan med lakrids.

Se hele opskriften på påskeæg med lakridsmarcipan her.

Marcipanpåskeæg med en frisk smag af hyldeblomst

Har du mod på at prøve noget nyt, skal du prøve vores påskeæg med hyldeblomst. De smager fantastisk af forår! Lad børnene pynte dem flot med dekorationsglasur eller krymmel – kun fantasien sætter grænser.

opskriften på påskeæg med hyldeblomst her.

Klassisk påskeæg med marcipan og nougat

Er du ikke til ovenstående smagsvarianter, og foretrækker du i stedet et klassisk påskeæg, har vi også opskriften til dig. Denne opskrift byder på en kerne af blød nougat, omgivet af marcipan og dyppet i chokolade. Vi har valgt hvid chokolade, men du kan vælge at betrække dem med din yndlingschokolade.

Se opskriften på klassiske påskeæg – og køb overtrækschokolade i vores webshop.

Velbekomme!