Historiske opskrifter

historiske opskrifter - marcipangris farve
1. MARCIPAN-FIGURER

Til en grunddej skal du bruge:
1 pund mandler
1 pund fint stødt sukker
Orangeblomstervand eller rosenvand

Sådan laver du grunddejen:
Du smutter 1 pund mandler, lægger dem i koldt vand, tager dem op og tørrer dem godt. Stød mandlerne til mos i en morter, imens du fugter dem med orangeblomstervand eller rosenvand så de ikke afgive for meget olie. Ellers bliver marcipanen smagsløs. I mandelmassen blander du 1 pund fint stødt sukker og rører massen til en tyk grød.

Grødmassen skal tørre
Grøden skal sies gennem en hårsigte eller et stykke stof. Du lægger dejen i ovnen, men kun så længe og ved så svag varme, at den tørrer. Nu lægger du dejen i et lerfad, som er strøet med sukker, for at dejen ikke skal begynde at bage.

Og så skal der trilles og pyntes…
Når dejen er afkølet, ruller du den ud på et bord og kan nu forme den i alle mulige figurer. Du kan nu bage figurerne i ovnen, lade dem afkøle og overtrække dem med sukkerovertræk. Herefter pynter du dem med alt fra isglasur, pistacie, citronskaller, pomeransskaller til citronat.

2. ANIS-MARCIPAN

Til Anismarcipan skal du bruge:
1 halvt pund siet sukker
1 halvt pund mel
1 eller 2 æg

Sådan gør du:
Du ælter alle ingredienser sammen på et bræt og trykker dejen i form med et knivskaft. Du lægger nu dejen i en melet form og lader den stå til tørring natten over. Tag en smurt og melet plade og læg den formede masse på den. Massen skal nu bage, til den er helt hvid.

Anis-marcipan: Den falske marcipan
på Göthes tid måtte en Anis-marcipan ikke tilbydes som marcipan. Det samme gjaldt mange andre opskrifter på marcipan, som blev offentliggjort i det 18. århundrede.

3. BUTTERDEJSMARCIPAN

Til Butterdejsmarcipan skal du bruge:
3 dele siet sukker
1 del rosenvand
Marcipan

Sådan gør du:
Sukker og rosenvand røres sammen til dejen er så tyk, at den bliver hængende på en kniv. Du smører nu massen på marcipanen og bager den ved regelmæssig over- og undervarme. Så snart massen begynder at blive varm, fjerner du undervarmen.

Når massen begynder at slå revner, lægger du et stykke papir over, så massen ikke blive brun. Denne marcipan skal tørre mindst 2 dage, før du kan pynte den med isglasur.

4. HERREMARCIPAN

Til Herremarcipan skal du bruge:
1 pund smuttede og stødte mandler
2 æggehvider

Sådan gør du:
Alle ingredienser røres godt sammen. Du sprøjter nu massen ud som kringler og bager dem ved svag varme.

5. HERTUG-MARCIPAN

Når du laver Hertug-marcipan, gør du følgende:
Tag udgangspunkt i ingredienserne til en grunddej. Du rører nu æggehvider og Pomeranblomstervand i mandlerne, mens du støder dem. Derefter rører du sukker i, indtil massen er tyk. Mens du rører, tørrer du massen på ovnen, indtil den ikke længere klæber til skålen.

Du lægger nu dejen på et bagebord strøet med sukker. Du ruller den ud og lader den ligge et øjeblik. Du kan nu forme Hertug-marcipanen til diverse figurer.