Æblekage og æbletærte

Æblekage er en traditionel dansk kage, som stammer tilbage fra midten af 1800 tallet. Dengang var æbler sure og egnede sig ikke til at blive spist rå og friske, som vi gør det i dag. Derfor brugte man i stedet æbler i madlavning og bagværk, og æblekagen opstod.

Den traditionelle æblekage består af æblegrød med flødeskum og rasp - den vi i dag kalder for gammeldags æblekage. Senere er den ovnbagte æblekage også blevet en populær variant af den klassiske æblekage, og der findes ikke noget skønnere end en lun æbletærte, serveret med flødeskum eller creme fraiche og en god kop kaffe!

Opskrift på æblekage og æbletærte

Hos Odense Marcipan elsker vi også æblekage i alle varianter – og gerne tilsat skøn marcipan! Vælg din favorit variant blandt vores bedste opskrifter på æblekage og dessert med æbler her.

Æblekage med smuldredej og marcipan

Æblekage med smuldredejEn ovnbagt æblekage med smuldredej er en rigtig nem og lækker kage - her i en variant med marcipan, som giver æblekagen lidt ekstra sødhed. Server den gerne lun og med kold creme fraiche til.

Skal kagen være lidt mere festligt, kan du servere denne klassiske æbletærte med marcipan, som gør sig flot på et tærtefad for dine gæster. Server også creme fraiche til denne udgave, som giver tærten en frisk smag og supplerer marcipanen godt.

Fransk æbletærte á la claufotis

Skal det være fransk, kan du prøve denne skønne opskrift på fransk æbletærte, som minder om claufotis. Claufotis er en klassisk fransk dessert, som traditionelt laves med kirsebær. I vores udgave har vi brugt æbler i stedet – og selvfølgelig vores gode Odense marcipan!

Bag æbleboller eller kringle med æble

Æbler kan også anvendes i mere traditionel bagværk som boller og kringle. Prøv vores opskrift på æbleboller med marcipan, som kan spise i stedet for scones – eller brug dem som fastelavnsboller til fastelavn.

Prøv også vores kringle med æble og marcipan, som er et godt alternativ til den klassiske kringle. Æblernes syrlighed og den lækre, søde marcipan supplerer hinanden godt. Server kringlen for dine gæster med en god kop kaffe til!

Italiensk eller toscansk æbletærte

Toscansk æbletærteItalienerne har også tradition for æbletærte. Skal du prøve noget nyt, så giv dig i kast med denne opskrift på toscansk æbletærte med citron, pinjekerner og rosiner – eller denne opskrift på italiensk æbletærte med citronlikør.

Skøn og anderledes æbledessert med marcipan og mørk øl

Prøv noget nyt og lav denne skønne æbledessert med marcipan og mørk øl. Opskriften er udviklet af Claus Holm og er en perfekt sommerdessert, der kan laves på grillen. Er det ikke længere grillsæson, kan æblerne også grilles på en grillstegepande. Server æbledesserten for dine middagsgæster med flødeskum eller en god vaniljeis til!

Hvilke æbler skal jeg bruge til kager og dessert?

Der findes ikke noget bedre end æblekage eller æbletærte med skønne æbler fra egen avl. Heldigvis er der æblesæson næsten hele året rundt, så du kan til enhver tid nyde en hjemmelavet æblekage eller æbletærte med friske og ny høstede æbler.

Det er ikke helt ligegyldigt, hvilke æbler du bruger til din kage, tærte eller dessert. Der findes æbler, der er mere egnede til bagværk og dessert end andre.

Æbler til bagværk og dessert

Fra august og lidt ind i oktober er sæson for sommeræbler. Det er i den periode, at du kan finde friske Discovery eller Rød Gråsten æbler, som egner sig særlig godt til æblekager og -desserter.

Efterår er højsæson for æbler og flere efterårsæbler gør sig også godt i bagværk og desserter. Gå efter Cox Orange, Elstar eller Rød Ingrid Marie, som alle er gode efterårsæbler til bagværk og desserter.

Jonagored er et klassisk vinteræble, som er i sæson fra januar og ind i april. Jonagored er god til æblekager og andet bagværk med æbler.